Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 20,75 по Целзий: На ...
20,75 по Целзий: На Антарктида е по-топло от София

20,75 по Целзий: На Антарктида е по-топло от СофияЗа първи път, откакто се провеждат замервания температурата на Антарктида надвиши 20 градуса по Целзий, съобщават информационните агенции.

20,75С са измерени в неделя на остров край бреговете на континента на 9 февруари.

Бразилският учен Карлос Шефер заяви пред Агенция Франс прес, че „никога не са виждали толкова висока температура в Антарктида“. Той уточни, че отчитането е било еднократно, а не част от дългосрочен набор от данни.

Температурният рекорд бе установен от бразилски учени, които са правили замервания на остров Сиймор. Предишният температурен рекорд от 19,8 градуса е регистриран през 1982 г. на остров Сигни.

Това не е първият рекорд засечен в близост до Южния полюс през тази година. На 6 февруари аржентински изследователи засичат температура от 18.3 градуса в Есперанца, което е температурен рекорд за континенталната част на Антарктида.

„Можем да използваме тези данни, за да предвидим бъдещите промени в климата. Това е ключова информация, сигнал, че нещо различно се случва в региона“, казва бразилският учен Карлос Шефер, според когото подобно нещо се случва за пръв път в историята.

Според Световна метеорологична организация към ООН температурите на антарктическия континент са се повишили с почти 3 градуса в последните 50 години. В това време около 87 % от глетчерите по западното крайбрежие са „се оттеглили“.

За последните 12 години обаче се наблюдава по-забързано „оттегляне“ заради глобалното затопляне, казват още от организацията.

 

Източник:https://www.svobodnaevropa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

АНТАРКТИДА – скалите, изскачащи от ледника

С подводница търсят причините за ледниковото топене в Антарктида

Уникална риба с прозрачна кръв пристигна в България от Антарктида121680