Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / 2018: Годината на пр...
2018: Годината на протестите в Благоевградско

2018: Годината на протестите в БлагоевградскоГодината на протестите. Такава бе 2018 през погледа на кореспондента на Actualno.com за Благоевград и региона.

Първи бяха жителите на Банско, които на 4 януари излязоха на протест в подкрепа на искането за изграждането на втори лифт над зимната столица на България. Те блокираха главен път Е-79.

През следващите месеци на ход бяха еколозите, които скочиха в защита на Пирин. Различни хора се включиха в щафетно бягане, преминавайки през различни градове в Югозапада.

Стигаме до средата на годината, когато жители на Благоевград проведоха редица протести в защита на разкопките на древното селище Скаптопара край областния град. Именно през там трябваше да премине трасето на магистрала „Струма“. Заради породилото се недоволство строежът беше спрян.

Бяха проведени редица срещи на гражданите с министрите Боил Банов, Николай Нанков, шефът на АПИ. На разкопките пристигна и министър-председателят Бойко Борисов. Кметът на общината Атанас Камбитов организира и обществена дискусия. Появи се и идея за провеждане на местен референдум. На сесия на Общинския съвет обаче тя не бе приета.

11.11.2018 – още една паметна дата за жителите на Благоевград. Датата на първия голям протест срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост. На главен път Е-79 се събраха над 500 автомобила с над 1200 души, които блокираха основната артерия за Гърция. Последваха актове за протестиращите.

Недоволството продължи следващата неделя, като в тях се включиха Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Разлог и Банско. В Разлог протестираха и срещу готвеното увеличение на цената на водата. Блокирани бяха граничен пункт „Кулата“, главен път Е-79 край Благоевград, пътя от Симитли към граничен пункт „Илинден“ при Разлог и при Гоце Делчев. Протест имаше и на 25 ноември, когато бе блокиран единствено пътя между Симитли и пункт „Илинден“ при село Господинци. Жандармеристи бяха блокирали Петрич и не допуснаха блокада на „Кулата“, а протестиращите в Благоевград бяха изтласкани от пътя за Гърция на изхода на града.

В следващите две седмици силата на бунта се пренесе в Кресна, където беше блокиран Е-79 пред сградата на общината. А какво ни готви 2019 година - ще видим!

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Протестите в Югозапада - схватки с жандармерия и блокади

Масови протести в Благоевград и Бургас заради жертвите на пътя

Протест блокира Е-79 край Кресна. Недоволни на два пъти „изиграха“ жандармерията.

Очаква се блокада на Е-79 при Кресна
85376