Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 2018 г. - Годината н...
2018 г. - Годината на Слави

2018 г. - Годината на СлавиПозиция на Емил Карев – доброволец от референдума 

В края на всяка година винаги правим равносметка на изминалите 365 дни и поглеждаме макар и плахо с надежда към бъдещето. Планове, обещания, мечти и копнежи. 2017-а беше наситена с куп политически и социалнозначими събития, но едно от тях ясно се открои и даде старт на промяната в България.

Социологическо проучване, публикувано наскоро, показа, че всеки втори българин търси промяна, а още необявеният проект на Слави Трифонов събира огромна подкрепа.

След близо 10 години управление на ГЕРБ и 17 на неговия лидер Борисов народът очевидно вече е готов да пристъпи смело към бъдеще без корупция и унизителна бедност, без кражби, без съсипия... Без управленска наглост и опозиционерско лицемерие.

Бъдеще със справедливост, навсякъде и във всичко!

Дългоотлаганата промяна вече е неизбежна.

За първи път в края на 2017 година псевдоизследователите (всички до един приближени на властта) се осмелиха да кажат, макар и с половин уста, че Слави Трифонов е най-мощният и с най-силен ореол играч на политическата сцена. До момента всички предплатени изследвания от страх пред всемогъщите управници го пренебрегваха и игнорираха напълно неговата битка за референдума, правдата и смяната на системата. Повече от ясно е, че това вече не може и няма как да продължи така. Истината вече болезнено боде очите на страхливците, изливащи всекидневна помия върху каузата на Слави, зад която застават милиони българи 

Изминалата година (общо повече от две от началото на референдума) беше ясно доказателство, че нещо у нас най-накрая започва да се разбърква, да се променя. Слави даде това начало още през есента на 2015 г.

На 28 октомври 2015 г. Слави Трифонов обяви, че екипът му започва да събира подписи за иницииране на национален референдум с 6 въпроса:

1) Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2) Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3) Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4) Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5) Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6) Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Основен партньор на референдума стана Движение "ДНЕС".

В продължение на няколко месеца и в разгара на зимата хиляди доброволци и симпатизанти на идеята за промяна събираха подписи в цялата страна. На не едно и две места активисти на Инициативния комитет бяха подлагани на репресии от страна на управниците от ГЕРБ и присъдружната им опозиция, чрез преки и непреки заплахи и какви ли не обструкции и маневри. Въпреки репресиите и униженията гражданите събраха над 700 000 подписа, които бяха внесени на 8 февруари 2016 г. в Народното събрание.

И след това започнаха дискусии, протяжни, засукани, витиеляви, без смисъл и съдържание. А целта една - протакане и слагане във фризера на народния гняв и воля.

На 27 май 2016 г. най-мазната и безгръбначна креатура на ГЕРБ президентът Росен Плевнелиев), сезира магистратите за противоконституционност на три от въпросите. Един от тях беше този, за който той лично лобира преди време (за електронното гласуване).

На 8 август 2016 г. КС след очевиден натиск премахна три от въпросите - за електонното гласуване, за намаляване броя на депутатите и за избор на полицейски началници.

На 29 октомври 2016 г. над сто хиляди българи изпълниха улиците на София, за да подкрепят Слави и референдума.

На 6 ноември 2016 г. България гласува. Резултатът ясен, категоричен и прозвуча като оглушителна плесница - 3,5 млн. пуснаха бюлетини за референдума, близо 3 млн. казаха "ДА".

Два дни след референдума лъснаха и серия от съмнения за манипулации от страна на ЦИК. Движение "ДНЕС" изпрати сигнал до Министерски съвет и прокуратурата с категорично доказателство: МС е разпоредил отпечатването на стотици хиляди пликове по-малко от наличните бюлетини... Реакция никаква! Единствено Сотир Цацаров и зам.главен прокурор Ася Петрова заеха  принципна и гражданска позиция от гледна точка и на правото и на гражданите. Фалшификацията бе очевадна и подготвена предварително с цел опорочаването на референдума. На тази и база ЦИК отхвърли гласовете на хиляди българи.

И така в крайна сметка напук на правото и закона избирателната комисия заяви, че ѝ липсват 13 000 гласа, за да обяви решенията от националното допитване за закон.

На 15 ноември 2016 г. Слави Трифонов и екипът му обжалваха пред Върховен административен съд решението на ЦИК за липсващите 32 000 гласа. Съдебната битка продължи до края на май 2017 г. Очаквано, не в полза на референдума и надеждите на хората.

На 20 ноември 2016 г. омбудсманът на Републиката  и Тошко Йорданов от инициативния комитет за провеждане на Националния референдум внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс

в посока пълно изпълнение решенията на хората от референдума. За жалост той не видя бял свят, за сметка на скалъпения законопроект на ГЕРБ,  за който от партията проглушиха ушите на цяла България - за това видите ли как отразявал до край волята на хората заявена в референдума, бил справедлив, демократичен, а и най-вече - него парламентът щял да приеме...! Дрън, дрън, та чак пляс! Лъжи, лъжи, лъжи. Срамни и омерзителни. На наш гръб и на гърба на Слави!

След редица политически сътресения и най-вече след загубата на Цачева на президентските избори, кабинетът Борисов 2 отиде в небитието в началото на 2017 г., след като несменяемият Борисов реши да подаде безпричинно за втори път оставка. Така дойде време за предизборна кампания и куп смели и смешни обещания от Борисов и Цветанов за приемане на референдума и саморазпускане на събранието. Въпреки лицемерните им обещания, само и само, за да се спечели по някой и друг глас на изборите, Народно събрание заработи едва в края на април, а до 10 май от ГЕРБ все още не бяха внесли свой законопроект... И това беше очаквано! От всички нас! И типично в стила на бруталната и всекидневна демагогия на Бойко Борисов!

Дойде месец май, Слави излезе сам и като един от гражданите участвали в референдума на протест пред парламента, за да защити правата си, нашите права, а и за да може Борисовата партия да се сети за своите неизпълнени предизборни обещания. Законопроектът, който ГЕРБ внесе обаче не отговаряше на законовите изисквания. Разбира се, това беше умело и грижливо планирано от тях, в смисъл - дори и проектозаконът да мине след това той да бъде обявен за противоконституционен...

Пак всичко в стил MADE IN ГЕРБ. С едната ръка лъжеш и мажеш, с другата съсичаш и унищожаваш. Защото: Законопроектът нямаше оценка на въздействието, както и пояснението как биха се избирали депутати, заели министерски постове. Това го прави напълно неприемлив и противоконституционен, но и съвсем естествено той не мина при гласуването в пленарна зала. Така всъщност искаше управляващата партия и присъдружните ѝ прислуги от т.нар. Патриотичен фронт!

Така се сложи очакваният край на пиеската: ГЕРБ в името на народа и за народа!

На 15 юни сякаш всичко приключи. Народното събрание договорено измежду всички, ГЕРБ, БСП, ДПС и марионетката ВОЛЯ, отхвърлиха промените в Изборния кодекс и така затвориха вратата пред желанието на близо 3 млн. българи. Какво по-красноречиво доказателство за цинично и безпрецедентно нагло отношение към собствения ти народ, към твоите избиратели...

След позорния акт на крещяща безочливост, Слави, който до момента търпеливо, твърдо и с постоянство следваше законовия път, така както е редно в една правова държава, обърна другия лист. А нека и да не забравяме, това стана след няколко писма, Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!; Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците, в които той предупреждаваше депутатите да си изпълнят ангажиментите пред хората. Тогава дойдоха и знаковите поговорки: Или както той казва “Каквото повикало – такова се обадило” и “На зла круша – зъл прът”. А след като 240 народни избраници удариха звучен плесник  на 3 млн. българи, Слави втвърди и тона. И съвсем естествено, логично, очаквано.

В средата на септември Трифонов обяви, че набира млади и интелигентни хора за експерти. Оттогава минаха повече от три месеца и без съмнение интересът към проекта на Слави е голям. Въпреки подигравките на платените социолози и политолози, въпреки смешните писания от страна на купените медии. Въпреки умишленото забравяне на референдума и Слави от цялата държавна машина.

Въпреки всичко това и не само, искрата на надеждата остана и тя гори в сърцата на милиони.

Сега в началото на новата 2018 г. на всички стана ясно, че Слави Трифонов по никакъв начин няма да се откаже от начинанието си. Нещо повече, той точно, ясно и категорично върви към реализирането на идеята си за промяна на България, чрез смяна на статуквото и досегашната политическа класа.

През целия път на референдума от началото до сега, политическите сили до една се опитваха по всевъзможен начин да саботират идеята. И БСП, и ДПС, и ВОЛЯ, и ГЕРБ, и патрЕотите... От страх – страшен, сковаващ страх, че идва краят им. Съвсем естествено е да очакваме през наближаващата 2018 г. това да се случи.

Слави се доказа като твърд, праволинеен, честен и безкомпромисен българин, готов да спазва законите на Републиката, да отстоява позициите си. Да се бори за справедливостта. Затова и българите виждат в него личността, която ще оглави народното движение за промени и ще промени държавата ни. Таят надежда, отдавна. ОЧАКВАТ!

През всичките тези години българският народ бе подложен на купища подигравки, унижения, натиск, манипулации, цензура...

Това обезвери някои, но на мнозинството от нас Българите помогна да повярват още повече, че промяната идва.

Че Слави Трифонов ще я оглави!

Че има надежда!

Че справедливостта ще победи!

Без съмнение 2018 г. се очертава изключителна и обещаваща.

Това отдавна е ясно, че ще бъде годината на Слави! Безспорно! Бъдете убедени!

Или както казва самият Слави в една реклама на своето шоу от преди година: „ВСЕ ОЩЕ НИЩО НЕ СТЕ ВИДЕЛИ!“

Е, да, най-хубавото предстои! В името на България и хората ѝ!

Заслужаваме го, най-сетне!

И затова: Българи, главите горе!

И Честита Нова Година!


47373