Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално / 21 хил. лв. обезщете...
21 хил. лв. обезщетение от енергото иска Евтим Попов, оставен 3 години без ток

21 хил. лв. обезщетение от енергото иска Евтим Попов, оставен 3 години без токОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ 21 ХИЛ. ЛВ. ЗА ТОВА, ЧЕ Е БИЛ БЕЗ ТОК В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЦЕЛИ ТРИ ГОДИНИ, иска от енергийния оператор „Енерго-Про” Евтим Попов. Той и съпругата му живеят на тъмно от 2010 година в къща в Полски Сеновец. През цялото време те са писали жалби до всякакви инстанции, включително до енергото, няколко областни управители, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и т.н. Накрая не издържали и потърсили помощ от гражданското движение срещу монополите ДНЕС, което им осигурява и безплатен адвокат.

Съгласно общите условия на енергийната компания всеки потребител може да претендира за обезщетение от 20 лв. на ден за липса на ток по вина на доставчика. Именно с това се мотивира и юристът, за да оформи иска пред Великотърновския районен съд. Така за повече от 1000 дни без ток Евтим Попов може да получи крупната сума, така както вече направиха няколко ощетени клиенти.

Казусът на Евтим Попов е още от 2007 година.

Тогава майка му получавала месечни енергийни помощи от социалната служба. За целия зимен период й се полагали 1800 киловатчаса, или по около 57 лв. месечно, сочат документи по случая. За февруари и март обаче жената явно е надвишила регламентираните суми, като в този случай е трябвало да доплати. Известие за това обаче се получава след повече от... три години.

Междувременно обаче починала, а единственият й пряк наследник бил именно синът й Евтим Попов.

Никой не си направил труда да го уведоми, че майка му приживе е имала да доплаща 37 лв. за единия месец и още 14 лв. за следващия. Енергийните й помощи били преустановени, а Евтим си плащал всички сметки чинно в периода 2007-2010 година, за което има издадени фактури.
ИЗНЕНАДВАЩО ЗА САМИЯ НЕГО ОБАЧЕ 3 ГОДИНИ И ЕДИН МЕСЕЦ СЛЕД СМЪРТТА НА МАЙКА МУ ТОЙ ПОЛУЧАВА ИЗВЕСТНИЕ, че дължи пари на енергото и токът му е спрян. Последвало обжалване, но то не спряло техниците да срежат жиците.

Попов бил уведомен, че дължи около 50 лв. сметка, лихви за забавяне и съответните такси за включване. Така започва дългогодишният му спор с енергото, през време на който човекът стои на тъмно.

„По Закона за задълженията и договорите всяко задължение има тригодишен давностен срок, след който не може да се събира. Конкретното уведомление, което може да се докаже с документи, е за 3 години и един месец, след като приемаме, че е формиран дългът”, коментират юристите на днес. Те са категорични, че Попов не дължи нищо и трябва да получи обезщетение за това, че е стоят без еленергия.

8.03.2013 

Още...

 

Източник: http://www.borbabg.com/?action=news&news=24469