Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / 38 българи губят жив...
38 българи губят живота си на

38 българи губят живота си на "Титаник"На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер "Титаник".

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, "Титаник" е най-големият пътнически параход в света по онова време. Сблъсъкът му с айсберг обаче се оказва фатален и хиляди губят живота си в ледените води. Сред тях са и 38 българи.

 

 
Продават билет за Титаник за 25 000 паунда

Продават билет за "Титаник" за 25 000 паунда

Билет от кораба „Титаник“ се предлага на търг за 25 000 паунда, а бюлетин – за 8 000 паунда. В нощта на 14 срещу 15 а...

 

"Осем българи от Гумощник тръгват с „Титаник“ за Америка, примамени от афиши за новия рай на планетата и заради голямата беднотия", разказва Ангелина Георгиева, секретар-библиотекарят на Народно читалище „Отец Паисий-1927г." и екскурзово, пред "Фокус" по повод годишнината.

 

 
 

По думите ѝ общо загиналите наши сънародници са 38. „Преди тръгването на „Титаник“ в селото са минавали с примамливи афиши, на които е пишело „Открийте новия рай на планетата“. Подмамени от това обещание и заради голямото тегло и беднотия, българите от Гумощник са тръгнали, като за целта са си продали земите и са взели заеми“, каза Георгиева.

 

Тя отбеляза, че в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. корабът „Титаник“ потъва. След това в Гумощник е извършено символично погребение на техни вещи и дрехи, тъй като телата им са били в океана.

 

 
На вечеря с Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет

На вечеря с Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет

В чест на 20-годишнината от легендарния филм "Титаник" на Джеймс Камерън, главните действащи лица  и любимци на поколения - Леонар...

 
 
 
 

"Голям е интересът към паметника-кенотаф на загиналите при потъването на „Титаник“ в Гумощник", допълва Георгиева. Той се намира в църквата „Св. Николай Летни“ в Гумощник.

 

„Идеята най-вероятно идва от техните близки. Най-вероятно паметникът е създаден няколко години след потъването на „Титаник“. На преден план са изписани имената на осмината удавени, а от дясно на паметника пише: „В памет на удавените в Атлантическия океан, в парахода „Титаник“, 2 април 1912 г.“. Датата на паметника е по стар стил, иначе по нов това се е случило на 14 срещу 15 април“, обясни Георгиева.

 

Източник:https://www.actualno.com/