Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / 5.3 по Рихтер разтър...
5.3 по Рихтер разтърси Хърватия

5.3 по Рихтер разтърси ХърватияЗеметресение със сила 5.3 по скалата на Рихтер разтърси Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеицмологичен център. То е последвано от два също силни труса. Епицентърът е бил на 7 км североизточно от столицата Загреб, на дълбочина 10 км. Трусът разтърси страната малко преди 6,30 ч местно време.  За кратко време по улиците са се струпали много хора, въпреки че властите обявиха строги ограничения в опит да спрат разпространението на COVID-19.

Нанесени са материални щети на много от сградите в Загреб, паднали са комини и големи парчета мазилка. Пострадала е дори катедралата в хърватската столица. В някои райони на Загреб е прекъснато електроснабдяването. 

Това е най-силното земетресение в Хърватия. Хората са по улиците. Има изтичане на газ, централното отопление е спряно, а и в Загреб идва студена вълна. След първоначалния трус са последвали два по 5.1.

 

"Има пропукани стени по жилищата и сградите във Върбик и Драшковичевой. На места има пропаднали покриви. На места има заклещени хора", съобщават от противопожарната служба в хърватската столица.

Тази сутрин започна извънредно заседание на държавното ръководство. В срещата участват президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, премиерът Андрей Пленкович, вицепремиерът Дамир Кърстевич и кметът на Загреб Милан Бандич.

Сериозни щети има върху сградата на Петрова болница, както и в очната клиника. Има и ранени.

Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат.

 

 

 

 

Източник: https://www.segabg.com

 

 

 


123100