Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 5 въпроса към депута...
5 въпроса към депутатите, които забравиха референдума

5 въпроса към депутатите, които забравиха референдумаКоментар на Правда Великова

 

Измина близо месец от датата, на която Народното събрание отхвърли законопроекта на ГЕРБ - за мажоритарния вот и задължителното гласуване. Той и без това беше абсурден, смешен и обречен. Скоро ще стане и половин година, след като депутатите гласуваха 11 лева субсидия вместо 1 лв. През това време в държавата се заговори само за адските жеги, скандалите около НДК, совалките на Борисов из Европата, разцеплението на ГЕРБ. Общо взето нищо ново, нищо интересно - кражби, далавери и лицемерен ПР на властта и бате Бойко на 40° С в средата на лятото.

За съжаление 240 народни избраници удобно и леко забравиха за референдума, на който гласуваха 3,5 млн. души, а положително се произнесоха близо 3 млн. наши съграждани. Да припомня ли?

НИЕ, ХОРАТА РЕШИХМЕ:

- Изборите да се провеждат по мажоритарната система;

- Да се въведе задължителното гласуване;

- Субсидията на депутатите да се намали на 1 лев.

Това бе волята на българския народ. Ето това поискахме от вас ние – вашите работодатели.

Тези дни излезе информация, че БСП щели да внесат куц закон за мажоритарния вот (50% по пропорционалната система, 50% по мажоритарната). Но пък нямало никакъв шанс промените в Изборния кодекс да се гледат до лятната ваканция. Все пак депутатите имат много други важни задължения - да си резервират билети до Бали, Гърция, Италия, да проверят как е пипера на село, да подготвят есенните си сделки, да спретнат някой и друг скандал с някой и друг паметник, да идат я до Милано, я до Мюнхен за някоя нова маркова дрешка. Депутатите са заети хора. Много заети и с мнооого ангажирани. Те не се интересуват от това, което им казват хората. Не. Грам не ги е еня.

Аз като един от тези 3 млн. българи, съвестен данъкоплатец и прилежна гражданка на Република България реших да попитам онези, които управляват страна днес:

1. Защо се правите, че забравихте за референдума толкова бързо? Мнението и желанието на българските граждани не е ли важно за вас? Не са ли това точно тези хора - вашите гласоподавателите, които са ви изпратили в парламента? Или разчитате на късата памет на хората?

2. Защо се опитвате да ни пробутвате фалшиви, куци, недорасли закони, а след това дори не ги гласувате в Народното събрание?  Защо не се съобразите с волята на хората?! Защо смятате, че ние не сме достатъчно умни и интелигентни, за да разберем гнусната ви игра?

3. Защо пренебрегвате казаното от Слави Трифонов, инициатор на референдума, че на зла круша, зъл прът се пада. Не ви ли притеснява гневът на хората? Не ви ли е страх от него?

4. Защо управляващи и опозиция се обединихте срещу 3,5 млн? Та нали двуполюсната система ни гарантира демокрация? Или в България няма подобно нещо?

5. Защо не осъзнавате, че когато ядът и нетърпимостта ни минат граница, то ще дойдем ние. А 3 млн. са повече от 240. Или и това го забравихте..?

Въпросите май станаха повече. Трябват и бързи отговори... Иначе ние ще си ги потърсим...

 

Вижте и други материали по темата:

БСП с повече демагогия и лицемерие дори и от ГЕРБ*: Вторият рунд на мажоритарния вот остава за есента

"НДК гейт" подпали властта

Депутатите пак си гласуваха 11 лв. партийна субсидия

Парламентът отхвърли на първо четене мажоритарния вот на ГЕРБ

Големите мажоритарно-пропорционални илюзии

Зов от Борисов към Европа: Единна европейска армия да ни пази всички!

Тома Биков: Винаги се очаква ГЕРБ да се разцепи

Слави: При мажоритарни избори кандидат-депутатите ще са в пъти по-качествени

Задължително гласуване и партийни маневри

Търси се един честен депутат да предложи намаляване на субсидията на 1 лев

Едва 13 000 гласа не стигат референдумът да е задължителен

 

 


31342