Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 522 са потвърдените ...
522 са потвърдените случаи на COVID-19, мъж е починал в

522 са потвърдените случаи на COVID-19, мъж е починал в "Пирогов"4 хотела са предложили да приемат безплатно контактни лица

522 са заразените с COVID-19 у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година. Вчера бяха обявени 3-ма починали, всъщност те са 4, тъй като в "Пирогов" е починал човек, за който до последно е имало съмнение, че е носител на коронавирус. Така броят на починалите в страната от COVID-19 става 18. Броят на излекуваните вече е 37. 

Последните положителни проби за коронавирус са 24, от тях 13 са в София. Заразено е и момче на 17 години от Бургас. В Стара Загора са трима: лекар на 35 години, семейство: майка и син, като синът се е върнал от Англия, а бащата е дал положителна проба във вчерашния ден. Заболели са още двама мъже в Перник, в Сливен: две жени на 32 и 62 години. В Русе – мъж на 21 години, завърнал се от Англия. В Пловдив – мъж на 64 години. Кърджали – мъж на 71 години. Най-младият пациент е на година, а най-възрастният на 86. Медицинските лица, които са заразени с вируса в страната, вече са 23-ма.

В НОЩ има 4 предложения за безвъзмездно отстъпване на хотели, в които да се настанят контактни лица. Началникът на ВМА допълни, че оперативният щаб не управлява финансови средства и поради това не може да коментира предложенията на някои хотели да дават възможност сградите да се използват от заболели хора, но срещу заплащане. 

"Три групи лица приоритетно трябва да се тестват за коронавирус - всички първи прояви на заболяване при медицински персонал, при затворени работещи колективи и всички болни с прояви на пневмония, особено тези с двойна пневмония", заяви проф. Тодор Кантарджиев. С включването на нови лаборатории в София, Плевен и Пловдив ще можем да правим по 2500-3000 теста на ден при около 1200 в момента, обясни още Кантарджиев. 

"Около 30% са заразените, които са свързани с някакво пътуване - не само поради работа, а и поради ски - една от първите вълни беше свързана със зимни курорти във Франция и Австрия. Но сега много от случаите нямат нищо общо с това", коментира Мутафчийски.

По решение на общинския съвет се закрива болницата в Белоградчик, част от персонала вероятно ще се пренасочи в болницата във Видин.

"Всеки, който е потърсил медицинска помощ, е получил. Във ВМА вече лекуваме 10 пациенти без здравни осигуровки", обясни шефът на щаба. "Единствените доказани мерки са физическото дистанциране и изолацията, т.е. профилактиката е в чисто противоепидемичните мерки", коментира Мутафчийски.

"Смъртността в Европа се движи около 5% - по-висока от очакваното, и при около 3% в Китай. Това най-вероятно е свързано със застарялата популация в Европа или става въпрос за по-голяма агресия на заболяването, на ненавременни противоепидемични мерки", смята Мутафчийски.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com 

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Нов скандал в държавата >> Проф. Коста Костов обяви, че разпуска медицинския съвет

Властта с арогантен пир по време на COVID-19: Министри и депутати с по-високи заплати от днес

Слави: Избрали сме алчни и самозабравили се депутати. Следващият път да внимаваме!

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

Властта: "ЕС не ни помага". Не, не е вярно. Ето фактите и числата 

Гледай, Бойко, щото такъв не ни трябваш! Гледай какво дават в Испания на всеки 15 дни! /Видео!/

 

 

 


123891