Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / 5500 души искат оста...
5500 души искат оставката на Ананиев заради детската болница

5500 души искат оставката на Ананиев заради детската болницаНад 5500 подписа само за няколко часа събра петицията за незабавната оставка на здравния министър Кирил Ананиев и за отмяна на договора за детската болница, подписан от него в четвъртък.

Петицията е организирана от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". Насред кризата и извънредното положение и въпреки протестите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър Кирил Ананиев е подписа договора с ДЗЗД "Детско здраве" за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93 407 331.47 лева с ДДС.

"Настояваме за незабавна оставка на Кирил Ананиев! Настояваме за незабавна отмяна на договора за довършване на “бъдещата детска болница” в сграда, която е остаряла морално и физически преди десетилетия", пише в петицията, адресирана до премиера Бойко Борисов. Според инициативата Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като парафира договора в разгара на епидемията и социалната изолация. "Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване", твърдят организаторите на петицията. Те напомнят, че десетки хиляди десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери месеци наред са протестирали срещу проекта, че Ананиев е обещавал прозрачност, а построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.

 

"Ананиев подписа скандалния договор в момент, когато общественото доверие към него е сринато. Собствените му експерти признаха, че тази болница ще бъде голям компромис - с децата, с лекарите, с родителите и с цялото общество. Самият той призна, че никой не знае какво е състоянието  на конструкцията. Но вместо да се извини на обществото и да прекрати обществената поръчка, възложи ново проучване и проектиране, които ще продължат цяла година - време, в което може да се проектира с международен конкурс нова модерна детска болница и да започне строителството й", пише още в петицията. Тя предупреждава, че в подписания договор има вратички, които позволяват срокът за изпълнение и стойността на обществената поръчка да нарастват многократно. 

Според инициативата този провал няма да се измерва с пропилените милиони, а с лошо детско здравеопазване, за което отговорност ще носи цялото правителство.

Министърът: Не виждам защо да не започваме

Ананиев защити решението си да подпише по време на извънредното положение. "Има процедура, която е свързана със Закона за обществените поръчки. Ние извървяхме цялата процедура. Знаете, че минаха обжалванията и през Комисията за защита на конкуренцията, минаха и през ВАС, нормално е, когато е минала цялата тази процедура, ние да започнем, тъй като ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комплексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме. Ами ако продължи още 7-8 месеца това вирусно заболяване, след колко време ще я построим? А хората чакат - родители, деца", каза той, цитиран от БНР.

 

 

 

 

Източник: https://www.segabg.com

 


123793