Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА...
МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! <br> 6.11.2016 г. – ЕДНА ГОДИНА ИЗМИНА! <br> А СЕГА СЛАВИ И НАРОД ЗАЕДНО И НАПРЕД! (ОБНОВЕН)

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА!
6.11.2016 г. – ЕДНА ГОДИНА ИЗМИНА!
А СЕГА СЛАВИ И НАРОД ЗАЕДНО И НАПРЕД! (ОБНОВЕН)Коментар на Десислава Любенова

Точно преди една година България гласува. Гласува на своя Национален референдум. 3,5 млн. българи отидоха до урните и дадоха своя глас. 2,5 млн. казаха категорично "Да" на трите въпроса - мажоритарна система за избор на народните представители, намаляване на субсидията на 1 лев и задължително гласуване. В продължение на 365 дни всички ние, гражданите на Република България се борихме. Борихме се заедно със Слави Трифонов за нашето право на глас, за правото ни на демокрация.

Само преди една година България реши да смени системата, да изхвърли политическия боклук и да отвори нова страница в историята. Извървяхме дълъг път на протести, съдебни дела, лъжливи политически обещания, обиди, унижения дори. Властта – управляващи и опозиция ни показа среден пръст и се подигра с всички нас. Захвърлиха гласа ни в кофата за боклук и продължиха с далаверите, с разделянето на баницата, със задкулисните игри. България обаче не иска това. На България ѝ писна да бъде най-бедната, най-корумпираната, най-, най- , най-опасната и изостанала държава в Европа. За последните 28 години на преход вместо нагоре, ние вървяхме все надолу и надолу. Милиони напуснаха Родината.А когато един балон се надуе прекалено, той може да се спука. Точно това се случва днес с нашето общество. Балонът на излъганите мечти и разсипаният и пропиленият живот  се е надул прекалено много и е само въпрос на време кога ще гръмне в лицата на властта.

Господа политици, ние хората –народът на България не сме забравили. Една година е нищо за борбата за демокрация. Но е много за краткия човешки живот. Ние ще продължим и то още по-остро, още по-категорично и с още по-голяма сила до деня, в който целият политически боклук не бъде изхвърлен, а политическата система бъде променена така както поискахме. А  ако сте забравили какво се случи през тази 1 година, ето припомнете си! Ще ви го напомняме и припомняме периодично!

НА 6 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА

Резултатът ясен, категоричен и прозвуча като оглушителна плесница - 3,5 млн. пуснаха бюлетини за референдума, близо 3 млн. казаха "ДА".

ЛИПСВАЩИТЕ БЮЛЕТИНИ

Два дни след референдума се появиха съмнения за манипулации от страна на ЦИК. Движение „ДНЕС“ сезира Министерски съвет и Прокуратурата за драстично разминаване между броя на отпечатаните пликове и бюлетините. Разминаване, което беше използвано за манипулиране и опорочаване волята на милиони българи. Оказа се, че на места изобщо не е имало пликове, в които да се слагат бюлетините, а в други секции има драстично разминаване между бюлетините и описаните цифри в протоколите. В крайна сметка избирателната комисия заяви, че ѝ липсват 12 000 гласа, за да обяви решенията от националното допитване за закон. Десетки хора излязоха на протест пред ЦИК, за да алармират за незаконните действия на комисията.

СЪДЪТ.

На 15 ноември 2016 г. Слави Трифонов и екипът му обжалваха пред Върховен административен съд решението на ЦИК за липсващите 12 000 гласа.

На 6 декември 2016 г. Трифонов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, за да разговарят за скандала с ЦИК.

На 9 декември главният прокурор изпрати писмо до Слави Трифонов, който преди няколко дни му беше занесъл папка с нарушения на референдума. В писмото си Цацаров се обявява за промяна в изборните правила и отбелязва, че резултатите от референдума не могат да бъдат подминати, или забравени. Според Цацаров по сигналите може да се произнесе само ВАС.

В средата на същия месец съдът реши да преброи повторно бюлетините, но само в 44 секции,въпреки настояването на ИК на "Шоуто на Слави“ да има пълно и повторно преброяване във всички секции.

На 31 януари 2017 г. прокуратурата категорично заяви, че референдумът е законен и че бюлетините трябва да се преброят отново и то в цялата страна.

На 10 февруари 2017 г. ВАС призна на референдума още 492 гласа, но на 30 март тричленен състав на ВАС отказа повторно преброяване на всички бюлетини.

Два месеца по-късно, на 30 май петчленният състав на ВАС сложи точка на съдебните битки и излезе с решение, че повторно преброяване няма да има. Така, въпреки основателното съмнение, че има още стотици хиляди непреброени гласа, магистратите се отказаха да отсъдят в полза на истината.

ИСТИНСКИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ.

На 20 ноември 2016 г. омбудсманът и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс. Депутатите от всички парламентарни партии се отнесоха доста скептично.

Няколко дни по-късно на 24 ноември нито един от представителите на партиите в 43-то Народно събрание не пожела да се ангажира да внесе за обсъждане в парламента предложената нормативна уредба от oмбудсмана Мая Манолова.

На 13 декември независимият депутат Георги Кадиев задвижи промените в Изборния кодекс, свързани с референдума. Той внесе измененията за мажоритарен избор на депутати в деловодството на парламента - текстовете подготвени от експертите на Мая Манолова.

Няколко дни по-късно на 21 декември 2016 г. Инициативният комитет внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони.

ГЕРБ.

Управляващата партия ГЕРБ внесе свой законопроект, различен от този на Мая Манолова, но с десетки подводни камъни, които го правят противоконституционен на 12 януари 2017 г. Партията на Борисов пренебрегна текстовете на Мая Манолова и настоя да се обсъди законопроект, който няма оценка на въздействието и не е изяснен начинът, по който ще се сменят депутатите, които станат министри.

Същевременно ГЕРБ поиска президентът Румен Радев да удължи животът на 43-то Народно събрание, за да приемат референдума, но... това така и не се случи.

Управляващата партия си постави за цел да обърка обществото с имитация на работа. През последната една година те проведоха  редица  дискусии и срещи, посветени на националния референдум. Всяка една от тях обаче завърши с пълен крах. На 29 ноември 2016 г. правната комисия към НС организира обществено обсъждане за промени в Изборния кодекс, което продължи цели 4 часа.

Подобен цирк се разигра и на 13 януари 2017 г., когато правната комисия в НС дори отказа да заседава по темата за референдума. До решение така и не се стигна. А междувременно депутатите си гласуваха отново 11 лева субсидия, въпреки желанието на народа тя да се намали на 1 лев.

ИЗБОРИТЕ  И ЛЪЖИТЕ НА ВЛАСТТА

Предизборната кампания на ГЕРБ премина през куп обещания за приемане на референдума и саморазпускане. Даже Борисов тържествено обеща и излъга разбира се,че референдумът трябва да бъде приет и ГЕРБ ще се съобразят с волята на хората.

Въпреки това обаче новото Народно събрание заработи една в края на април, а до 10 май от ГЕРБ все още не бяха внесли свой законопроект. След протеста на Слави Трифонов пред Народното събрание гербаджиите внесоха текст за промяна в Изборния кодекс, но дни по-късно отново се оказа, че той е противоконституционен. Според юристи в проекта няма задължителната оценка на въздействието и не е изяснен начинът, по който депутатите, станали министри ще бъдат заменяни.

ЦЕНЗУРАТА

На 23 март 2017 г.  бТВ спря излъчването на "Шоуто на Слави" с оправданието, че Трифонов го използва за политически цели. Причината за тази грозна цензура обаче беше отвореното писмо, което Слави изпрати до депутатите, в което ги призовава да изпълнят задълженията си към народа. Почти същото нещо се повтори и на 18 април, когато предаването не беше излъчено, защото за гост в студиото беше поканен разследващият журналист Васил Иванов. Иванов напусна Нова телевизия след като ръководството на медиата на няколко пъти не му е позволило да излъчи свои репортажи, уличаващи в корупция кадри на ГЕРБ.

ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ.

На 11 май в „Шоуто на Слави“ Цветан Цветанов говори за внесения от ГЕРБ законопроект за мажоритарния вот. Той обеща до две седмици текстът да бъде разгледан в НС. В края на май законопроектът все още не беше стигнал до депутатите. На 5 юни от ГЕРБ отново обещаха, че ще приемат мажоритарния вот „ударно“.

Три дни по-късно на 8 юни Веселин Марешки от "Воля" обърна палачинката и каза, че парламентарната му група ще внесе свой собствен законопроект за решенията на референдума, но нява да подкрепи този на ГЕРБ.

От ДПС пък съвсем се объркаха, и след като на 19 май Хамид Хамид, който „случайно“ се изпусна, че партията му обмисля да подкрепи референдума, то месец по-късно - на 9 юни Четин Казак нарече националното допитване "скучно" и категорично отхвърли възможността партията му да застане зад волята на народа. От ДПС забравиха думите на своя председател на 16 декември 2016 г. Мустафа Карадайъ, който заяви, че партията му "може и да подкрепи въвеждането на мажоритарни избори".

КРАЯТ.

На 15 юни сякаш всичко приключи. За депутатите и политиците. Но за хората и Слави – не! Народното събрание отхвърли промените в Изборния кодекс и така затвори вратата пред желанието на близо 3 млн. българи. Съгласно законодателствотао Нов законопроект по този въррос може да се внесе едва преди зимата. Наглостта на ГЕРБ обаче продължи и от партията на Борисов обявиха, че ще организират свой собствен референдум за въпросите, за които 3,5 млн. вече се произнесоха.Профанщина.

Измина цяла година на тежка борба между милиони и 240 т.нар народни избраници. Още от началото на референдума Слави Трифонов извървя целият трънлив път, за да защити своята кауза. Той спази закона в България буква по буква  и се бори докрай. Слави на няколко пъти предупреждаваше депутатите, че няма да се откаже от тази битка. След решението на Народното събрание да отхвърли мажоритарния вот, дойде тишината. Тишина, идваща от сградите на Народното събрание и Министерският съвет. Тишината на статуквото,срама и ПОЗОРА!

Ние обаче ще променим тази дълбока и тъжна тишина. Ще я променим заедно и заради Родината ни.Заради всички нас. Слави Трифонов започна този път, но ние сме тези, които ще го довършим, заедно с него, както и той го обяви на 15 септември и положи новото начало на ПРОМЯНАТА...

 

 

 


41163