Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 8 декември е - празн...
8 декември е - празникът на българските студентите

8 декември е - празникът на българските студентитеОфициално от 1994 г. 8-ми декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите. Днес празнуват всички настоящи, но и бивши и бъдещи студенти.

Реално празникът се чества от 1903 г., когато е оотбелязан 15-годишният юбилей на единственият тогава в България Софийски университет, но датата постепенно става празник на всички студенти в България.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник.

Смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през XIII век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер.

8 декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но "Let it be", и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят. Тази дата е особено знаменателна с тази тъжна годишнина, но е и повод не само младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкова демократичен и справедлив свят.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Студентите тук – пиячка, п..ки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите

Само това липсваше...! >> Университети ще се подчиняват и отчитат на управляващите

Защо очакванията на хората за по-добър живот не се сбъдват - това се питат най-много студентите

Отглеждаме и възпитаваме неграмотни гласоподаватели

И с дипломите... по главата! Ама нали така управниците са рекли... 


118388