Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / А данък депутат? Ког...
А данък депутат? Кога?

А данък депутат? Кога?Коментар на Свобода Лилиева

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Тези дни Народното събрание ще се занимава с много важен и отговорен въпрос – какъв трябва да е размерът на данък "телевизор"? Ако не знаете, да ви кажа... Всеки данъкоплатец месечно е задължен да плаща такса в рaзмeр 0,6 нa cтo oт минимaлнaтa рaбoтнa зaплaтa. Тaкa cпoрeд Зaкoнa за радио и телевизя грaждaнитe отделят по 3,36 лв., a юридичecкитe лицa 2,5% oт минимaлнaтa зaплaтa, т.e. 14 лв. всеки месец. Таксата се събира въз основа на всеки регистриран електромер. Статистиката сочи, че абoнaтитe нa електроразпределителните дружества сa oкoлo 5 милиoнa. Разделено по електромери излиза, че годишно всички ние даваме по 201 млн. лева за БНТ и БНР... и тук не говорим за приходи от реклами, външни продукции и т.н. Това са просто пари, дарени на двете национални медии, които трябва честно и безпристрастно да ни съобщават новините.

А какво излиза?

През последните няколко години чистката в двете обществени медии е толкова голяма, че дори обикновеният зрител се чуди какво се случва. От ефир падат знакови лица като Искра Ангелова, Камен Алипиев–Кедъра, Лили Маринкова, Мария Чернева, Весела Петрова, Евгения Атанасова, Йоана Левиева Милена Цветанска, Валя Ахчиева. Стигна се дотам, че дори радиото спря излъчването си. Скандал, който ръководството се опита да обясни първо с "профилактика", после с "изключен кабел". А кой знае какво ще излезе накрая. Нищо чудно да се окаже, че заблуден клошар се е опитал да свали правителството като заглуши антената на радиото с дим от подпалена торба с останки от депутатска вечеря...

 

Image result for Кошлуков

Кошлуков – директорът на националната телевизия

 

Къде обаче е истината?

ИСТИНА 1. Кошлуков е ид*от. До момента директорът на националната телевизия не е показал кой знае каква мъдрост, разум и лидерски талант. Името му се свързва само със скандали. Месец след месец той влиза в медиите само след поредното уволнение на знаков журналист. Хора "от кухнята" на телевизията твърдят, че атмосферата е отровна. Всеки се е снишил, за да не стане поредната жертва на Директора. Най-страшното е, че той сваля предавания без никакво обяснение.

 

Кошлуков: БНТ е в практически фалит


ИСТИНА 2. БНТ и БНР са просто средство на властта. Държавните телевизии винаги са били маша на управляващите – няма значение дали царува БКП, БСП, ГЕРБ, СДС... Политиката се определя от силните на деня. Като медии, които зависят от държавния бюджет, напълно естествено е ръководството да целува задн*ка на най-големите политически сили. Все пак, за да получат достатъчно пари, обществените медии трябва да са послушни, нали.

Тези дни Кошлуков заговори за увеличение на бюджета на БНТ. Герберски депутати от парламентарна комисия по медии и култура му обещаха, че за 2020 година ще вземе повече пари. Финансирането на БНР също ще се преразгледа. Освен всичко най-вероятно мандатът на генералните директори на двете медии ще бъде 5 години, а не 3, както е до момента.

При такива щедри предложения защо БНТ и БНР да оставят и малкото свободни журналисти да "мърсят" ефира? Сделката е прозрачна – ние ви даваме пари и власт, вие премахвате всички неудобни. (Ако някой се чуди защо сваля от ефир културното предаване на Искра Ангелова "Нощни птици", то замислете се... Властта има нужда от прост народ. Всеки опит да се възроди културата, трябва да се убие безцеремонно).

 

Image result for stop pre foreclosure now

Българското национално радио

 

ИСТИНА 3. Избори идат. През последните години ГЕРБ загубиха много от очарованието си на нова, модерна, демократична партия. 10 години на видима власт не са малко. Рейтингът на парламента, Министерски съвет, дори премиерът-слънце Бойко Борисов е катастрофален. Само въпрос на време е ГЕРБ да издъхне като политическа партия. Мишките напускат потъващия кораб – спомнете си Цветан Цветанов. Предстоят местни избори, парламентарните също не са толкова далече. Появяват се нови и много по-стойностни лица като Слави Трифонов, Мая Манолова, Борис Бонев. Проучвания показват, че те вървят силно напред и ГЕРБ има от какво да се страхуват. Статуквото им се разклаща. В отчаян опит да се спасят те опитват да манипулират общественото съзнание чрез държавните медии, които пропускат проблемите на държавата, а отделят по 10 минути възхваляващи репортажи за откриването на новата пътна отсечка Куртово Кунаре-Чепелиш.

За тези, които не знаят, въпреки че навлязохме в ерата на интернет технологии и социалните медии вече са във всеки дом, то все още телевизиите печелят изборите. Мащабно проучване, направено преди няколко години, показва, че избирателите формират своето мнение предимно от телевизионни екран. Ако си мислите, че вече никой не гледа БНТ, то дълбоко се лъжете. В обедняваща България не са чак толкова много хората, които си плащат за кабелна. БНТ, Нова и bTV са единствените канали, на които разчитат. А и трите са на каишка на властта.

 

Уважаеми зрители и радиослушатели, спите ли?

Да поздравим майките на нашите ръководители

Днес данък "телевизия", утре данък "депутат"

И така мандат след мандат, мандат след мандат...

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Главанаците да направят Кошлуков и шеф на БНР

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР

Слави за дълга от 50 млн. на БНТ: И кой ще ги даде тези пари? Е, как кой!? Ние с вас, уважаеми зрители

За 10 години натикаха свободата на словото в ъгъла, в най-долния ъгъл

България продължава да пропада по свобода на словото

Механизмите на цензурата или защо България е след Ангола и Етиопия по свобода на словото

 

Слави Трифонов - Нема такава държава 

 


 


112945