Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / А като амнистия, А к...
А като амнистия, А като Андрешко

А като амнистия, А като АндрешкоВластта на Борисов го удари на "жестове" към избрани данъкоплатци, а от това извира поквара

"Борисов 3" усърдно работи за новия си етикет "правителство на амнистиите". Забележително е, че финансовият министър, който би трябвало най-много да се дърпа от безпочвени и безпринципни маневри, свързани с хазната, лично дава тон за опрощаването на задължения. Зад него премиерът великодушно кима. Шизофренното поведение на финминистъра в стил "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" е твърде смущаващо. 

Обичайно стиснат, както впрочем приляга на пазител на държавните финанси, Владислав Горанов изненадващо разтвори сърцето си и държавната кесия за мюфтийството. Смили се над хитреците, укриващи дивиденти. И нищо чудно да се окаже широкопръст за петролните акули, които могат да напишат серия наръчници "Как да финтираме бюджета". Коалицията ГЕРБ - ДПС от няколко седмици се опитва да прокара опрощаване на задължения за над 8 млн. лева на едно от всички вероизповедания в България - мюсюлманското.

И тъкмо финансовият министър настоява за отписването на дълговете. Въпреки че, както се разбра, мюфтийството управлява 4700 имота и само от тях си докарва по 30 милиона на година от наеми, получава държавна субсидия и финансиране от чужбина и няма причина да е хленчещ за милостиня длъжник.

Горанов на практика бламира подопечната си данъчна администрация

- НАП тръгнали да събират борчовете на ислямското вероизповедание със съдебни изпълнители, а той ги опрощава. 

Само преди месеци отново лично финансовият министър, подритвайки законите, благослови своеобразна данъчна амнистия за фирмите, които крият дивиденти, като обявяват огромни, но несъществуващи "касови наличности". Въпросните иновативни бизнесмени получиха обещание да не бъдат безпокоени с ревизии от НАП, ако се покаят, декларират и внесат дължимия данък дивидент. После финансовите власти се похвалиха, че мярката е пожънала голям успех, като е осигурила допълнителни милиони в хазната. Преди дни и Комисията за защита на конкуренцията заговори за амнистия. 

В поредния си анализ за пазара на горива КЗК найсетне откри, че държавата не създава поле за конкуренция в дизело-бензиновия сектор, даже напротив, пречи с тромави регулации. В анализа пише, че пазарът не работи добре, а "сивите" играчи, които крият данъци и продават "алхимия" вместо качествени горива, са много и вредят както на бюджета, така и на потребителите. Странното е, че комисията и при това си пазарно проучване не видя монопол, олигопол или картел, но съзря нужда от амнистия за петролните тарикати. КЗК препоръчва да се даде шанс на сенчестите фирми да излязат на светло и да внесат спестяваните досега ДДС, акцизи, мита, а държавата да не ги санкционира за греховете им към бюджета.  Антимонополният регулатор никога не е блестял с особена смелост и политическа самостойност, така че идеята вероятно му е подсказана от високо и ще бъде развита.  

А амнистията е неуместна и незаслужена. Тя е признание, че контролните органи не могат да си свършат работата и се разчита поне част от фирмите да преживеят "данъчен катарзис", та нещо да влезе в хазната. Амнистията е порочна, защото облагодетелства нечестните, мошениците, а почтените играчи се оказват в ролята на изиграни наивници. Има и трета огромна вреда от този вид "толерантност" на държавата  - тя окуражава неплащането на данъци и открива мегдан и други касти, бизнеси, браншове да претендират за амнистия. Последните напори на управляващите да амнистират грешници към бюджета и общонародната собственост са само част от дълга поредица.  Властта - централна и местна, непрекъснато опрощава наглото заграбване на черноморския бряг. Пясъкът и дюните са изядени от мутробарокови хотели, заведения, вилни селища и имения мастодонти, достъпът до морето става все по-труден, цели плажове се отцепват и затварят от новоизпечени собственици и фалшиви реститути, "доказали", че там навремето е било дедовото лозе или градината на баба.

"Органите"  безочливо обясняват, че на хартия всичко е изрядно и че наглеците си имали всякакви разрешения, одобрения и визи. А министърката на строежите проплака, че ако трябва да обезщети частните собственици, за да освободят от присъствието си общонародните (поне според конституцията) дюни, 1 милиард лева нямало да стигнат (такива високи цени по Черноморието в момента няма, но не се съмняваме, че тя може да ги договори с правилните хора). 

Значи за лепене на стиропор и фибран по панелните блокове държавата може да пръсне 2 милиарда лева, но за опазване на природните богатства един милиард й се свиди. На необявена амнистия се радват и всички хитреци, уредили се с прословутите горски замени. Те пробутаха на държавата камънаци във вътрешността на страната, а срещу тях получиха прекрасни пясъчни терени и живописни скали с гледки към морето. Сделките "кон за кокошка" тресяха България години наред, заради тях Европейската комисия откри наказателна процедура и започна дългогодишно разследване, а на финала Европейският съд се произнесе, че заменките са недопустима държавна помощ и трябва да бъдат развалени.

Да сте чули за анулирана заменка? Във всеки от тези случаи облажилите се са определен кръг, най-често описван като "олигархия". За простосмъртните прошка, амнистия, отстъпки няма.  НАП ви глобяват безпощадно, ако примерно подадете данъчната си декларация ден след указания срок. Случката с "хорото" в село Марково, където от танцьорите събирали по лев-два, обаче не издавали касова бележка, също е еталон за двойните аршини на контрола. При това фискалните реверанси на властта към избрани данъкоплатци се случват на фона на непрестанно менящи се и все потрудни за следване от почтения и изпълнителен бизнес изисквания и правила. За справка - терора с Наредба Н 18 за касовите апарати. 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

За да не отнемат на... булката младоженеца - Доган!>> Борисов: БСП да каже, че никога няма да управлява с ДПС

Лъжи и пак лъжи! >> Бойко Борисов: Не сме с договаряли с ДПС по Закона за вероизповеданията

Не става само с блажене

Тук Ал Капоне си има държава. Всички виждаме въпроса. Но ни е страх от отговора

За да има стабилност, ГЕРБ и ДПС дружно опростиха милионите дългове на мюфтийството

СКАНДАЛЪТ НА ДЕНЯ: Бойко Борисов предаде българските интереси..., стана окончателно заложник на ДПС! ВИЖТЕ всичко по темата ТУК >>

Безсрамието и наглостта-еталон на ГЕРБ ! >>Цветанов: Предлагаме не амнистиране на дълговете на вероизповеданията, а отсрочване.

Говори един от главните виновници >> Цветанов: Използваха темата за вероизповеданията с политическа цел

Проф. Н. Слатински: 8 милиона + 35 милиона + 43 милиона + 58 милиона = kleta majka Balgariq

Доклад на държавния департамент на САЩ: в България безнаказаност, корупция, преследване и сплашване на разследващи журналисти!

ГЕРБ управлява. ГЕРБ назначава. ГЕРБ разпределя. ГЕРБ е всичко!

 


92800