Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / А помните ли, че се ...
А помните ли, че се учеше „Родинознание”?

А помните ли, че се учеше „Родинознание”?Просветната министърка удължава срока за обществено обсъждане на учебната програма, за да се постигне възпитанието на конкурентоспособни деца, които хем да задълбочават българското национално самосъзнание у себе, но и да усвояват умения, необходими за живота в 21 век - да са бързи, да владеят технологии. „Ако наблегнем на второто - ще имаме поколение от емигранти, ако се фокусираме само и единствено върху първото – ще стесним хоризонта на знанията”, смята Кунева. 

Какъв толерантен жест към обществото! И за две седмици ще се реши проблемът?

За никого не е тайна, че учебните програми и плановете, по които са изготвени учебниците и помагалата, нямат за цел да създават българско и гражданско самосъзнание у децата, а по-скоро една аморфна маса без самосъзнание. За подрастващите Левски е „заловен от полицията” без пояснения, изучават се дати, имена и събития, но без причинно-следствената връзка, довела до тези дати. С една дума – децата не познават родната си история. Първото споменаване на думата „българин“ е на 64-та страница в учебника за четвърти клас по предмета „Човекът и обществото“. В учебника по литература за пети клас има цигански и арабски приказки. В учебника по музика - цигански песни, сурвакането е представено като цигански обичай, а коледуването е с арменска песен. В пети клас учениците не знаят едно българско стихотворение наизуст. Примери може да се извадят много.

А помните ли, че се учеше „Родинознание”? Попитайте децата си знаят ли какво означава тази дума! Дано ви отговорят.

Гьобелс – министърът на пропагандата в правителството на Хитлер, има една мисъл, която е много показателна за това, което се случва с нас: „Отнемете на един народ историята и само след едно поколение този народ ще стане стадо, готово да бъде командвано и безропотно да следва този, който му нареди какво и да било“.

И нека не си правим илюзиите, че за две седмици удължаване на общественото обсъждане ще се намери така търсеният от министър Кунева баланс за ошлайфване на спорни пасажи или разместване на произведения.

Българската образователна система се нуждае от генерална ревизия и основно пренаписване на учебниците. И нека не подценяваме децата и да решаваме от тяхно име кое било трудно за тях или кое било неразбираемо.

Защото след време ще осъзнаем глупостта си, но тогава ще е късно: без корени, сме обречени да ни повали първата буря.