Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / А в България всичко ...
А в България всичко е спокойно! Цените също..., а стандартът расте ли расте!

А в България всичко е спокойно! Цените също..., а стандартът расте ли расте!Коментар на инж. Ингибар Ботев, гр. Пловдив – експерт цени, стоки и монополи

 

Горивата поевтиняха напоследък. Ама не заради протестите..., а защото нефтът паднал на борсите. Това е тезата на шефа на Лукойл - Валентин Златев. Но как така първо рипнаха до небесата, пък после за броени дни се сринаха до едни стари нива...?! Нито котировките на международните пазари така шеметно се понижиха, нито нещо друго се а случило. Просто вечният съюз между властта и монополиста се изплаши от народните бунтове, че бързо,бързо цените свали... под благовидния претекст за вдигащите и свалящите се международните котировки. Така беше и през 2013.

Нека обаче направим лека аритметика.

През октомври  .имаше рекордно поскъпване на горивата у нас. Дизелът надскочи нивата от 2.60 лв. за литър, което е рекорд за последните 3 години. Бензинът също се оскъпи сериозно. Цялата тази драма при цени на петрола от 80 долара на барел.

През 2013 имахме също пик на цените на горивата. Тогава обаче барел петрол на световните борси се продаваше за близо 102 долара. Тогава също хората излязоха по улиците и съвсем скоро цените на родните бензиностанции тръгнаха надолу. Почти като сега, огледално даже.

От какво зависят цените на горивата у нас и кой кого лъже?

И без да ни обясняват експерти на всички ни е ясно - протестите срещу цените на горивата са всъщност протести срещу ВалентинЗлатевци и политическия чадър на властта и Борисов над тях. Срещу безконтролната игра с цените и незачитане на международните норми и обществения интерес. И една скобка, отдавна публично известна е дружбата между Златев и Борисов, отдавна публично известен е и фактът, че съпругът на червената водачка Корнелия Нинова заема висш пост в нефтената компания... 

И пак се видя, че народното недоволство може да притисне монополиста и да смъкне цените

Дaннитe нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия oт 5 нoeмвpи т.г. пoĸaзвaт яcнo, чe в Бългapия бeнзинът пo ĸoлoнĸитe e втopият нaй-eвтин cлeд Πoлшa, ĸaтo paзлиĸaтa e пoд 1 cт., a пpи дизeлът изocтaвaмe caмo oт Люĸceмбypг и Xoлaндия.Таĸa oбaчe cтoи въпpocът, ĸoгaтo пpeмaxнeм ДДC и aĸциз. Πpи "чиcти" цeни нa бeнзинa бeз дaнъчнaтa тeжecт caмo в Дaния и Иcпaния тoй e пo-cĸъп. Парадокс! А тук въобще не искам да отваряме дебат относно това, какъв е стандартът на живот в Дания, Холандия и Люксембург и какъв е у нас..., защото ако започнем по тези критерии да мерим, то без много, много да му мислим трябва да предприемем други действия спрямо властта, които ще спестя от благоприличие, а и за да не бъда обвинен в подклаждане!

В края на краищата основен фактор за високите цени на горивата за крайния потребител е монополната роля на Лукойл. Компанията контролира 90 % от данъчните складове, което ѝ дава възможността да контролира цените, въпреки ниския акциз и ДДС за горивата.

А какво прави държавата? Нищо! Или по-точно прави така, че да няма реална конкуренция на пазара на горивата.

С любезното съдействие на Бойко Борисов, който се погрижи да има законови пречки за допускането на други играчи на пазара, монополът на „Лукойл“ по отношение на данъчните складове за горива оскъпява крайните цени с до 15%.

Май картелът е между държавата и Лукойл, а не между фирмите на пазара за горива!

За да не излезе, че държавата застила килим от рози пред близкия приятел на премиера, от време на време в общественото пространство се хвърлят кьорфишеци, целящи намаляване на общественото напрежение. Както нямаше способи да въздейства, така правителството в лицето на Томислав Дончев обяви, че ще работи върху пет мерки, които щели да намалят цената на горивата с цели 5 ст.

Така ще спестим по 40 ст. на 100 км! И бедният народ ще го оцени. Но докато се трепят в името на изнемогващите, то по-добре премиерът да отговори на някои въпроси:

-  Кой пречи на КЗК да анализира и ревизира очевидни факти, относно цените по бензиностанциите?

-  Защо редица държави успяват да влияят на цените на горивата, а нашата се прави, че не може?

-  Защо е допуснат бруталният монопол на Лукойл върху данъчните складове?

-  Защо не се прави реален отчет на печалбите на Лукойл? Колко е годишната печалба и колко са платените данъци?

-  Възможно ли е намаляването на ДДС-то върху горивата?

-  Заводските цени на бензините в България са едни от най-високите в ЕС ! След като акцизът е сред най-ниските, къде отива разликата?

-  Правителството може ли да отрече, че има интерес от високите цени на горивата? 

Цените на горивата паднаха изведнъж с около 20 стотинки в последните десетина дни. Уж... заради падналите котировки на международните пазари. Но по стара традиция поскъпналите вече стоки – не.

Лукавите похвати на Борисов за туширане на общественото недоволство отново сработи. Но очевидно за последно. Протестите не стихват ,макар и по-малки заради студа. Хората се поприбраха от улиците, а управляващите ни заливат с факти за икономически растеж и очаквани тенденции за повишаване на жизнения стандарт.

В момента във Франция, въпреки така нареченото поевтиняване на петрола на международните пазари масовите протести срещу високите цени на горивата продължава с пълна сила. Там Макрон не можа да се сети да използва хитрите прийоми на Борисов и да прибере хората от улиците. Но там хората и не търпят, а и не се задоволяват с дребни монети...

А в България всичко е сравнително спокойно...! Засега! И колкото и да ни заблуждават с международни цени, котировки, борси и какво ли не и все отвън, то на всички ни е ясно:

● Има як и здрав монопол!

● Има як, здрав и нерушим тандем: Златев-Борисов и Корнелия!

● Има здрава, регулярна, очеизбождаща закономерност: цени растат - протести - и след тях цени падат ли падат..... !

Е, не е ли това партийно-властови и олигархичен монопол! Какви ти борси, котировки и международни цени!?

Хайде стига, де! Не сме чак толкова неуки идиоти!


Image result for съпругът на Корнелия Нинова , лукойл 

Борисов: Мъжът на Нинова вдига цените на горивата, да отиде да протестира пред "Лукойл".

Тя: Борисов да отиде при Путин


 Image result for Златев и БорисовImage result for Златев и Борисов

Приятелят на Бойко Борисов Валентин Златев върти 16 млрд., а според някои – и държавата!

 

Тенденцията горивата да скачат много по-бързо отколкото спадат при промяна в цената на петрола, експертите обясняват с пазарни принципи.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Всички слуги бегом и вкупом да пазят цените..., Златев & Борисов, Корнелия и властта! (ОБНОВЕНО )

Масови протести и срещу цените на горивата, които ще плащаме с хляба си! Кога ли... и срещу кабинета!?

Дали? >> Валентин Златев: Протестите не влияят на цените на горивата

Пазарът на горива - от недоволство към решения

КЗК отново не откри нарушения на пазара на горива

Заради протести или пазар? Цените на горивата паднаха надолу

Търговци на горива: Има картел между „Лукойл” и държавата

„Случайност“ или закономерност >> Евтин петрол = евтин бензин до дни: под 2 лв. за литър

 


82993