Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / А вие за синдикат чу...
А вие за синдикат чували ли сте, има ли ги?

А вие за синдикат чували ли сте, има ли ги?Коментар на Вихър Бойчев 

Истинският проблем на пазара на труда у нас е, че не получаваме толкова, колкото заработваме“, каза в интервю президентът на КНСБ Пламен Димитров. Чудя се този синдикалист дали си вярва, като ги приказва тия работи. Той много добре знае, поне на теория, че въпреки увеличението на средната заплата много българи работят за по-ниска от нея. Огромна също така е разликата във възнагражденията за заетите в отделните сектори на икономиката ни. Да не говорим колко пари вземат хората във Враца и тези в София. Социалните неравенства и ниските заплати са само една от хилядите причини, поради които българите имаме право да сме недоволни от живота си.

За някои има две пилета, а за други няма и зеле”, коментира синдикалистът, потривайки лицемерно ръчички, знаейки, че за него има вакло агънце, че и печено прасенце...! Е, добре де, г-н Димитров, като сте толкова разтревожен, къде са ви организациите, къде са ви протестите, къде са ви исканията? Или това се случва само понякога на 1 май и 1 ноември, когато с платените от работодателите автобуси и лилавите жилетки организирано изпълвате жълтите павета, за да разпишете в графата "дейност" на отчетите си, че е проведен масов протест. Всъщност, за много от дошлите на т.нар. „спонтанен“ протест това, освен осигурените кебапчета и сандвичи в пликче е чисто и просто една безплатна екскурзия до София с възможност като екстра и за пазар в някой и друг МОЛ... Но може би и вие полегнахте на статистиката, че българският работник е доволен от заплатата, от работодателя, от държавата си? А и струва ми се като че ли нещо много съглашателско по отношение на властта звучи точно от вашата уста това, че до 2-3 години ще има съществен скок в заплатите. За София даже се очаквало средната да стане 1000 евро. Щом и вие смятате в евро, ясна е работата, накъде се накланяте и на кого се покланяте. До земята при това.

В почти всички развити държави синдикалистите са хората, които защитават правата на работещите. И няма значение дали сте в частна или в държавна компания. Работникът има право и то трябва да се спазва, за да не се върнем в робовладелския строй. Обединението на германските профсъюзи в Германия, Общата конфедерация на труда във Франция, Общата италианска конфедерация на труда, Британският конгрес на профсъюзите и Централното обединение на профсъюзите на Швеция продължават да бъдат "масови организации" имат повече членове от политическите партии.

А какво се случва у нас? Къде са КНСБ? Къде е "Подкрепа"? Защо се скрихте в миши дупки?

Не трябва ли именно вие, вместо да се прегръщате, целувате и съглашателствате с властта да скачате първи срещу увеличението на цените, намаляването на заплатите, липсата на каквито и да било придобивки, лошите условия на живот и труд? Защо спите? Дали, защото не сте си чисто и просто поредната подлога на управлението, сложени там, за да овладявате страстите?

За съжаление синдикализмът у нас отдавна е умрял. Т.нар. синдикалисти са си едни добре платени слуги на управляващите, независимо кои са на власт.

А къде сме ние? Защо мълчим, защо си траем и не се събудим? Защо се оставяме да ни тъпчат продажните синдикати и техните вождове?

Защо се оставяме да ни лъжат, да ни крадат и да ни се смеят в лицето? Не ви ли писна, приятели? Не ви ли писна, че дори онези, които трябва да защитават правата ни са против нас? И ни продават и препродават постоянно на властта!

Не дойде ли време да се осъзнаем, че само ние, единствено ние обединени ще може да направим пълната и категорична промяна. Вчера, днес и утре ще вървим по тези стъпки макар и бавно, но сигурни и убедени в нашата правда. И ще следваме Слави Трифонов в неговата битка за нас, ще вървим заедно по неговия труден, но справедлив път. Е, да, трябва време, много време и усилия, за да променим нещата. За да ги направим и подредим такива, каквито би трябвало да бъдат...

За да дойде денят, в който ще се изправим и ще сме горди с нашата Родина! 

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

Време дойде да излизаме от блатото

Слави и България поеха по пътя на промяната

Да си вземем държавата! Днес!

„Черните дни“ са ТУК, а парите са при ТЯХ!

Стига сън! От нас зависи всичко!

Да живей, живей труда... А май всичко е въпрос на оцеляване!

Мизерия - на една крачка разстояние! България рухна

Когато няма делници, има празници!

Ножицата на Борисов „изряза“ бедна България

Цените растат, заплатите намаляват, но всеобщо "щастие" ни залива!

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"

Колко „богат“ е българинът?

Кога ще ги стигнем европейците... Или 1000 eвро минимална работна заплата?! Смях в залата

Кой смачка българския пенсионер? Какво се случи с нашите родители?

Живият пламък на догарящата свещ и... българския народ!

Похвално слово за българския пенсионер–мъченик

Детските добавки са жест на обществото към родителството, а не милостиня!

Искам си пенсията от 2000 лева!

Минималната пенсия = хляб, лекарства и домати...., а къде е Валери* от Бургас...?

Социалната политика – повече „политика“ и по-малко „социална“

Синдикатите искат, ГЕРБ обещава, народът плаща

ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО СИНДИКАТ?

 

 

 

 


64404