Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / А за кой е отговорно...
А за кой е отговорността...!? >> София ще вземе 30 млн. лв. от кабинета покрай кризата в Перник

А за кой е отговорността...!? >> София ще вземе 30 млн. лв. от кабинета покрай кризата в ПерникВ резултат от опитите на властта да овладее водната криза в Перник и да се спаси от гнева на перничани София също получава шанс да види осъществени дълго отлагани проекти във водния сектор. Столичната община ще получи инвестиции от държавата за почти 28,7 млн. лв без ДДС срещу съгласието си да предостави водопреносната си мрежа за пренасочването на допълнителни количества вода от водосборната мрежа на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" и през нея до изцяло новия 13,5 км. водопровод от Мало Бучино до Перник. Той пък ще е на стойност до 25 млн. лв., с което общо парите, които правителството отпусна на бедстващия град заради безхаберието на управляващите достигнаха 60 млн лв. Това става ясно от доклада, който предстои да бъде разгледан на извънредно заседание на Столичния общински съвет във вторник. На него трябва да бъде взето решение дали парламентът на София е съгласен да осигури възмездно количества в размер на до 300 литра на секунда от мрежата на града към тази на Перник. 

Отговорността за контрола над проекта за пренос на вода и за гарантиране на снабдяването на София се прехвърля изцяло  на "Софийска вода".  Операторът трябва да създаде нов пункт за доставка при Мало Бучино, в който ще подава пречистена вода на "ВиК Перник". "Софийска вода" трябва да сключи договор с пернишкото дружество по цени, определени от КЕВР. Концесионерът ще трябва да следи и за консумацията на новите потребители и да измерва увеличеното потребление.  Отново "Софийска вода" ще има право да намалява или спира изцяло количествата, ако се появи проблем със захранването на столицата. Ежемесечно водното дружество ще трябва да внася доклади в инженерната комисия на СОС, които ще дават представа за одобрените и реално отпуснатите количества за Перник и за възникналите проблеми на територията на Столичната община - намалено налягане, качество на водоподаването и др.

В частта за инвестиции във водния сектор на Столичната община се предвижда правителството да даде  20,5 млн. лв. за ремонт на стената  на язовир "Бели Искър". Прави впечатление, че както и при първоначалните обсъждания на плана за спасението на Перник, и в новия доклад липсва конкретен срок за неговото изпълнение. Само се посочва, че това трябва да стане през 2020 г. Преди 3 г. язовир "Бели Искър" бе обявен за особено опасен и нуждаещ се от спешен ремонт. През 2017 г. прокуратурата разпореди да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение. След земетресението в Самоковско в края на миналата година държавното обвинение започна нова проверка. През 2018 г. язовирът бе включен в списъка на съоръженията, които да се ремонтират от "Държавната консолидационна компания" с 500 млн. лв., отпуснати от правителството, но реални работи по него така и не започнаха.  

С 8,5 млн. лв пък ще бъде изграден т.нар. байпас между язовирите "Искър" и "Бели Искър". "С това проектно решение ще се обезпечи дългосрочно аварийното водоснабдяване на най-високите южни и югозападни райони на Столичната община, което значително ще намали риска от аварии на "Рилски водопровод", се казва в предложението към СОС.

Парите на държавата за София биха могли да станат още повече, след като в предложението на кабинета до Столичния общински съвет е заложено и рехабилитация на язовир "Огняново" с възможност за пречистване на питейни води до 1500 литра в секунда и свързване на обекта към водоснабдителната мрежа на София. За този проект обаче все още няма заложени нито бюджет, нито срокове.

Захранването на Перник от водопреносната мрежа на София ще стане възможно чрез изграждане на 13,5 км. водопровод. Строителството на думи трябваше да почне още тази седмица, но проектът се бави въпреки уверенията, че ще бъде финализиран за максимум 45 дни. Изграждането на водопровода ще бъде възложено на държавното дружество "Монтажи" ЕАД, под шапката на "Държавната консолидационна компания". Първоначално министърът на икономиката Емил Караниколов поясни, че проблем представлява издирването на необходимите тръби, но в четвъртък той увери, че търсенето е приключило успешно. В същото време дори и след огласяването на част от документите, все още не е ясно колко ще струва 13,5 километровия водопровод. В понеделник Караниколов даде три цени: 20, 22 или 25 млн. лв. 

 

 

Източник:https://www.segabg

 


120649