Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / А за учениците... шк...
А за учениците... шкафчета

А за учениците... шкафчетаВиолета Пеева, учителка от Първомай, експерт и доброволец от Националния референдум

В тези смутни за Бойко Борисов времена шефката на кабинета му Румяна Бъчварова нареди на пиарите на всички министерства да подготвят отчети за свършеното през последните месеци. Чрез медиите народът ще бъде залят с цифри и факти за това колко много е направило правителството и най-вече за това колко още ще направи.

И понеже всеки знае, че децата са най-прекият път до сърцето на гласоподавателя, то кампанията „Кризисен Пиар“ бе открита от МОН.

Кралят-Слънце извади 3 милиона лева, за да „складират“ дечицата тежките раници. Въпросната сума ще стигне за 200 000 шкафчета, в които учениците от 1 до 7 клас ще си държат помагалата.

Това се казва бърза реакция. Майките се оплакаха, че ученическите раници са по 7-8 кг и премиерът шеметно реши проблема.

Медиите с готовност разпространиха новината за благородното дело и сега всички може да си отдъхнем. МОН спаси българските деца от гръбначни изкривявания.

Това се казва Голям удар на бойковия пиар. Обществеността вижда, че държавата полага грижи за своето бъдеще, че не скъпи средства и най-важното – доказва безапелационно, че образованието е национален приоритет.

За новите шкафчета ще се шуми още дълго – бъдете сигурни. Така както се шумеше за спасените лъвчетата, изпратения самолет за българите бедстващи на летището в Букурещ, за контролираното изпускане на язовир „Тича“, 100–те милиона за полицаите. Още много Велики дела има лично премиерът Борисов. Навсякъде в Европа виждат в негово лице Велик Мъж. Ние тук какво... не го оценяваме и пращаме „гадове“ да му свалят Кабинета.

Те шкафчетата на учениците на практика са като магистралите, санирането, тръбите с газ. Мащабни проекти, страхотно звучащи и в името на хората.

Ама шкафчетата освен, че са поредната дъвка за балончета са и поредното неефикасно дело на управляващите. Големи думи – за Голямо НИЩО.

Някой ще каже. Какво толкова сте се хванали за едни ученически шкафчета?  Хващаме се защото пак ни правят на тъпи. Защото като си направим сметка едно шкафче излиза 15 лв. Всеки да се сети, колко неща ще побира и колко ще е качествено. Защото и досега родителите са давали пари, за да има в класните стаи шкафчета. Защото и досега децата мъкнат по седем-осем помагала по един предмет. Защото  и сега след тези щедро отпуснати пари  хиляди деца ще останат без шкафчета.

ЗАЩОТО вече разбрахме, че Бойко Борисов прави всеки ден по една добрина за българите! ЗАЩОТО неговите залъгалки не вървят и в училище.

Оплаква се Премиерът, че само хейтят по негов адрес. И понеже той се кани да ни управлява поне още 10 години, Образованието поведе хорото на „Кризисния Пиар“ на правителството.

Да не мислите, че Борисов ще сложи на дечицата само шкафчета? Не. Работи се денонощно по образователната реформа и точно в този момент от МОН ни спускат поредните си „бисери“. Многобройната администрация е създала цели 13 национални програми за тази година и разбира се ще се хвърлят луди пари за неефективни дейности.

                програма "Система за национално стандартизирано външно оценяване" е с бюджет 4 200 000 лв.

                "Ученически олимпиади и състезания" с бюджет 3 000 000 лв.

                "Осигуряване на съвременна образователна среда" - 9 230 000 лв.

                "С грижа за всеки ученик" - 2 000 000 лв.

                "Развитие на системата на предучилищното образование" - 400 000 лв.

                "Обучение за ИТ кариера" - 400 000 лв.

                "Информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ в системата на предучилищното и училищното образование" - 10 000 000 лв.

                "Квалификация" НА учители, директори и др.- 800 000 лв.

                "Заедно за всяко дете" - 450 000 лв.

                "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищно и училищно образование" - 28 000 000 лв.

                "Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище" - 1 450 000 лв.

                "Роден език и култура зад граница" - 1 500 000 лв.

                "Без свободен час"- 2 000 000 лв.

Теглим чертата и установяваме, че само 3 програми са нови, останалите са преработени от минали години.

И в края на краищата установяваме, че ще продължаваме да имаме:

– 40 % функционално неграмотни ученици;

– огромен брой учители в предпенсиона възраст;

– родители, спонсориращи ремонтите;

– безплатни закуски под всякаква критика;

– все повече деца отпадащи от системата.

Нивото на родното образование поставя българчетата до връстниците им от държави като Чили, Мексико, Казахстан и Тайланд.

И след всичко казано дотук възникват 2 основни въпроса:

● Докога ще търпим знанията от училище да служат на огромна част от подрастващите единствено за елементарни познания и най-вече за решаване на кръстословици.

● Докога ще търпим системата да изражда млади хора, които са полуграмотни и ниско образовани.

Защото нашето, Българското средно образование се явява очевидно в основата и проводник на порочния кръг бедност-безпросветност-бедност.

Но може би така е угодно на управляващите! Управляващите от всички партии, които се сменят вече 28 години и така сменят на всеки свой управленски мандат и образователните акценти, стратегии и концепции... Ето защо и осакатяваме децата си, ето защо неграмотността се увеличава, ето защо нямаме грамотна и качествена работна ръка и експерти...

Ето защо...!?

И тук България има нужда от промяна - радикална, бърза, промяна ориентирана към бъдещето и доброто на нацията! Към националния просперитет!

И още по-точно - България има нужда не само от промяна в подхода към   образованието, но има нужда от нов модел на единна политика по отношение на този сектор !

Защото образованието на нацията, освен че е приоритет, е и въпрос на националната ни сигурност!

А точно това съсипаха и унищожиха нашите родни политици и чиновническата мафия!

Чисто престъпление! При което десетилетия наред не един и двама   самозвани политици и министри като дойдат на власт не спират да правят  експерименти със замени, безсмислени и кухи смени... и промени!

И затова трябва да ги спрем! Бързо и сега!

 

Вижте и други материали по темата:

Бъчварова наредила министрите да отчитат успехите си в медиите

МОН предлага да бъдат приети 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г.

 

 

 

 

 


55564