Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Абитуриентите – наше...
Абитуриентите – нашето тъжно бъдеще

Абитуриентите – нашето тъжно бъдещеПозиция на Марияна Любенова, управител на ресторант в Пловдив, майка на абитуриент

 

Тези дни освен темата за отровната вода, катастрофата на Емилия и смешните срещи на премиер и президент, пътешествията и "международната" деятелност на Борисов и Радев, на дневен ред излязоха традиционно както всяка година  българските абитуриенти. През последните години абитуриентските балове бяха обект на много разговори, възмущения и критики. И има защо. Трудно е да се повярва, че ученици в едни от най-елитните гимназии навлизат в живота по този меко казано отвратителен начин – алкохол до дупка, разголени до безсрамие дрехи, абсурдни крясъци, припадъци, повръщане, танци по маси и столове сред купища салфетки и търкалящи се бутилки...

 Image result for разголени абитуриентки

Още по-лошото в случая е, че ние като нация и народ вече започнахме да приемаме подобни прояви за нещо напълно нормално и просто махваме небрежно с ръка казвайки си "Е, нека се повеселят сега, че после не знаят какво ги чака..."

От години абитуриентските балове се превръщат не просто в кич и демонстрация на парвенющина и нереален лукс, но и в истинско ценностно бедствие, в парад на духовни недоимъци, за които сякаш не сме вече и късогледи, а направо слепи.

 Image result for разголени абитуриентки

Истината е обаче, че вината е в нас - родители, учители, общественици, политици. Гледаме, цъкаме с език и сочим укорително децата заради поведението им, но те всъщност са просто нашето огледало, истинското. Абитуриентските балове демонстрират криворазбрана обич, криворазбрани норми за поведение, криворазбран и несъществуващ просперитет и успех.

Кой научи децата да се обличат като евтини и кичозни проститутки и цигански барони?

Кой им показа какво е още на 14 години да пушиш наргиле и да приемаш секса под 16 г. за нещо нормално?

Кой ги възпита да се напиват до безпаметност, да псуват, да крещят, да чупят и да безчинстват?! Кой?

Image result for разголени абитуриентки

Днес в ерата на плеймейтките, фолкаджийките, мутресите, баровците и най-вече във времето на "успелите политици и престъпници" няма защо да виним напълно и само абитуриентите. Те просто следват това, което им предлагаме и това, на което ги учим - духовна нищета, морална деградация, измислена показност, пълно падение.

Рядко се срещат сред нас родители, учители, че дори и общественици, които да положат усилия и да изградят в младите хора уважение, респект, да ги научат на социално поведение, на култура, на общуване, на трудолюбие. Завършващите училище устояват своите ценности от това, което гледат и ни насаждат по телевизията, и с което се сблъскват на улицата – околен свят, потънали в насилие и демонстрираща показност, социална несправедливост, липса на утвърдена обществена и професионална йерархия.

Иска ми се да можех да обвиня само и единствено политиците, прехода, демокрацията, медиите, но не само те имат пръст в отвратителното възпитание на нашите деца и пошлите гледки, на които сме свидетели.

Политиците и платените комерсиални медии са само част, брънка от броеницата. Отдавна знаем, че неук и беден народ се управляват по-лесно и затуй десетилетия наред управниците ни се постараха достатъчно, за да принудят младите и образовани българи да избягат в чужбина, а тези, останали тук да потънат в нищета, безчовечност, безверие и фалшива демонстрация на охолен живот. Така, борещи се за хляба и сигурността си, всички ние забравихме за истинската стойност на живота, за общуването, за ценностите, дори забравихме за род и Родина. И така днес все по-малко хора ходят на театър, все по-малко влизат в библиотеки, все по-малко купуват книги... Такава е действителността сега, днес, точно в този момент. И става по-зле и все по-упадъчно от година на година...

Къде обаче сме ние родителите?

Тъкмо покрай абитуриентските балове масово се разгръщат дълбоките комплекси и нашата парвенющина. "Родителските тела" наемат ресторанти, чието меню включва чак и наргилета, плащат се баснословни цени за лимузини, теглят се кредити, подаряват се силиконови подобрения, поръчват се шокиращи и прескъпи  тоалети... И това отдавна вече се приема за нормално, за естествено

А обществениците и политиците? Нима те не могат да покажат и да наложат, даже чрез законите и институциите на младите, кое е правилно и кое грешно? Нима с недостойното си поведение и постоянни лъжи, с липсата на уважение, на респект, с подлизурстването и прекланянето пред външните сили, те обществениците и политиците ни не показват на децата ни, че в днешна България можеш да оцелееш само и единствено ако се наведеш ниско, много ниско.

Трудно, много трудно след толкова години на пошлост и елементарщина ще успеем да променим случващото се с нашите деца. Но все пак може да опитаме. Може да сложим началото на промяната и да не отстъпваме от нейния път до момента, в който нещата не си дойдат на място. И убедена съм, че дълбоката, пълната промяна трябва да тръгне оттук, колкото и мъчително и трудно да е, колкото и болезнено да е!

След толкова дълги години на морален и нравствен упадък и разврат, насаден ни основно от медии, тв звезди и политици...

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Проблемите на образованието не са черно-бели, уважаеми господа от МОН

Защо политици и държава искат да сме неграмотни избиратели?

Необразован народ по-лесно се лъже

А помните ли, че се учеше „Родинознание”?

Докога държавата ни ще отглежда неграмотни и безработни?

Моралът – не го търсете ТУК

Срам и позор. Голи абитуриентки шокираха цяла България! Вижте ги, гледката е поразяваща (СНИМКИ 18 ПЛЮС)

Содом и Гомор в СМГ! Наргилета, димки, чалга, алкохол, дайрета и белезници на изпращането на Випуск 2018 (СНИМКИ)

****************************************************

И накрая...

Скъпи абитуриенти, спрете за миг с шумните купони и разюзденото поведение и помислете. Сега започва истинският живот - този, изпълнен с трудности и борба. Ценете го, защото втори шанс няма да имате. Не си мислете "Има време!", дори за утрешния ден. Предлагам ви да следвате правилото за блъснатия от автобус: "Дали ще съжалявам, че живея по този начин, ако другата седмица или догодина ме блъсне автобус?" Както и обратното: "Дали начинът, по който живея, все още ще ме прави щастлив и горд след 10 или 20 години, ако не ме блъсне автобус?"