Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Абсурд! Строежът на ...
Абсурд! Строежът на автомагистрала ”Струма” е започнал преди да е избран изпълнител

Абсурд! Строежът на автомагистрала ”Струма” е започнал преди да е избран изпълнителНа 30 август миналата година Пътната агенция обявява обществена поръчка за технически проект и строителство на платното от Кулата към София. Дължината е почти 24 км, а стойността - 430 милиона лева.„

Изненадващо, строителството на участък на автомагистрала „Струма” до Кресна, е стартирал без да има избран изпълнението на проекта, съобщи БТВ. 


Сега в ход е реализирането на най-трудния участък от магистралата – този в Кресненското дефиле. На 30 август миналата година АПИ обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителството на платното в посока от „Кулата” към София. То ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на отсечката е почти 24 км, а стойността на поръчката е 430 млн. лв. 

 

Все още избран изпълнител няма, но още преди да е обявена обществената поръчка някой може би знае, че ще я спечели и вече действа на терен. Такъв сигнал получават и проверяват експертите от неправителствената организация „Антикорупционен фонд”. Те са получили снимки, на които се вижда как работят тежки машини. Прави се вертикален сондаж.

Въпреки че на терен не би трябвало да се случва нищо, хората, които живеят и работят около бъдещото трасе на магистралата, следят движението на строителна техника, която още миналото лято, преди да е обявена обществената поръчка, проправя временни пътища в планината.

За да са сигурни, че временните пътища и сондажите са свързани със строителството на магистралата, от „Антикорупционния фонд” поръчали анализ на спътникови изображения, който да покаже кога точно са правени и как се отнасят спрямо трасето на магистралата. В проучвания участък са открити 8 промени.

 

Всяка от тях плътно съвпада с бъдещото трасе на „Струма” в посока от „Кулата” към София. Анализът на сателитните изображения показва още, че те са правени преди да е обявена обществената поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна.

 

Зам.-директорът не можа да покаже никакви документи, с които да са дадени разрешения за изграждане на временни пътища и сондажи.

От АПИ отричат да знаят за подобни дейности. Така горските служители остават единствените, които трябва да знаят какво се е случвало миналото лято. Горските служители не знаят кои са фирмите, които разкопават и правят сондажи. Знаят ги обаче хората, които работят в района – някой казват „Геострой”, а други - „Главболгарстрой”.

 

Кметът на Кресна Николай Георгиев потвърди, че и негови служители са виждали строителна техника по бъдещото трасе на магистралата, но територията не била общинска и не проверили кой работи там. В общината не са постъпвали никакви документи за извършваните дейности.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Разказ от първо лице за ужаса на АМ „Струма”: Чувах спирачки, удари и писъци

Смърт върху новия му участък от „Струма“ с уж изградена „интелигентна транспортна система“!

Откриха без Борисов, но с плакат към него, нови 24 км от АМ "Струма" (снимки)

Кой работи по АМ Струма преди да е избран изпълнител?

Как се работи по АМ "Струма" без избран изпълнител (ОБЗОР)

 


89531