Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Абсурдно закъснелите...
Абсурдно закъснелите мерки!

Абсурдно закъснелите мерки!Коментар на Зора Ангелова 

Последните дни в столицата преминават обичайно. Мръсно беше, Витоша не се виждаше от града, а от планината не се виждаше столицата. Все по-честта става картината да видиш хора по улицата завили се с шал, не защото им е студено. Или пък с маска на устата, не защото са болни или пък се предпазват от грипните вируси. Просто трудно дишат, а това което вдишват вече е направо смъртоносно отровно

Мръсно е! 

Престъпно мръсно е над прокламираната от ГЕРБ за европейска столица клета София.

Но тези дни минават и под един друг знак. Въпреки скандално некадърното управление на града със скандално висок бюджет, иначе симпатичната кметица Йорданка Фандъкова премина през няколко медии и фейсбук публикации, за да бие тъпана, че били продадени 10 000 зелени билета във вчерашния ден

Ура, Данчето и ГЕРБ ни спасиха! Нищо, че „зелените“ билети свършиха преди всички столичани да се възползват от тях. Нищо, че мерките са половинчати, закъснели и не решават нищо от проблема с мръсния въздух!

Въпреки тази крещяща некадърност от няколко дни свидната на Бойко Борисов кметица ни проглушава с призиви да слезем от автомобилите и да спрем да замърсяваме. Да ни облъчва как ни очаквал градският транспорт, че и по-евтин, че и по-удобен бил…

Идилия! Всичко би било прекрасно, ако не беше смешно! Почакайте, всъщност отдавна не е смешно, защото става дума за нашия живот и здравето на децата ни! 

"Мерките" на Столична община са меко казано "проформа". Дълги седмици местната власт в София умуваше и само умуваше как да ликвидира ефективно проблема със замърсяването на въздуха.

И, о боже, намериха „решение“!

От Столична община въведоха глоба за ровене по кофите и се хвърлиха в масирана акция с „идеята“ да се ограничи горенето на битови отпадъци. Започнаха проверки и по т.нар. Виетнамски общежития, по складове и какви ли не други бараки. Пълен, пошъл цирк. Вместо действени и реални мерки за защита на хората от отровата! В тази героична мисия инспекторите не пощадиха дори хората, които ровят в кофите за късче хляб. Цинизъм.

Като една от основните мерки, която несъстоятелното управление измисли, бе също така, че в дните с повишено запрашаване центърът ще бъде затворен за автомобили, които няма да имат възможност да паркират в платените зони. Оказа се обаче, че всъщност общината няма намерение да следи и контролира прилагането на мерките, а ще разчита на "личното самосъзнание" на гражданите.

Европейско, нали? Самосъзнание трябвало…

Но нека продължим. Обяснено ни бе, че било хубаво да се съобразяваме с правилата, защото "всички дишаме мръсния въздух".

Колко нелепо! Обидно, даже.

И ето, милата ни кметица с оглушителна гордост ни размаха и „зеления“ билет. Смисълът на такава мярка сама по себе си е може би единственото разумно предложение, но отчитайки неадекватното му и закъсняло въвеждане в системата на градския транспорт, можем спокойното да го поставим в кошчето с абсурдни мерки на общината!

Абсурдно закъснели!

Защо закъснели? Ами, защото мръсният въздух може да ни убива, но все още не е поразил паметта ни. За огромно съжаление на г-жа Фандъкова си спомняме много добре как гениалният ход с рязкото вдигане на цените за градски транспорт в комбинация с липсата на каквито и да е подобрения на условията в него доведоха до очаквано използване на повече автомобили.

В един момент на хората просто им стана по-евтино да ползват личните си превозни средства! Абсурдно, нали? Дори повече от абсурдно. Това го няма в нито една от европейските столици, за които Данчето бленува. Изведнъж, когато проблемът придоби визия, че и мирис, и вкус, общината оглушително заразмахва пръст, че автомобилите замърсяват въздуха.

"Отлично" наблюдение и прозрение!

И така се стигна до решението да се пуснат евтини билети за градски транспорт, за да не се използват автомобили. Похвално, или пък не! Това щяло да важи само в дните, в които вече е мръсно, за да може хората да ходят и да дишат повече въздуха. А през останалото време пак скъпи билети, пак лоши условия, пак нередовен транспорт и… И тогава, хайде пак всички по автомобилите! Ура!

Нещата са толкова нелепи, че чак са невъзможно абсурдни. Изглеждат нереални като извадени от някой комикс. Но не са! Мерките, които ни налагат и разчитат на личната инициатива, а и са "по желание", са обречени на неуспех! Закъснелите мерки със „зеления“ билет и неадекватното му прилагане също е обречено на неуспех!

За пореден път става ясно, че Столична община и мнозинството в съвета от ГЕРБ нямат сериозно намерение да направят каквото и да било усилие, за да измисли нещо работещо, ефективно и полезно за хората. И това вече не е смешно. Убийствено трагично е. Милиони хора в София се тровят всеки ден в продължение на месеци,години, а общината не си мърда пръста дори.

Всъщност мръдна си го! Гласува си милиарден бюджет, който ще си похарчи за други такива „мерки“. Проформа и в посока на нечий джоб и приближени фирми!

Престъпление спрямо хората е това! Престъпление, граничещо с Чернобилската катастрофа и престъпното нехайство и замазване на проблема от тогавашната комунистическа власт!

Е, как да наречем всичко това…!? Освен геноцид! Спрямо всички нас,  децата, родителите ни. Спрямо държавата ни!

И очевидно крайно време е да престанем да говорим само по масите, да шушукаме и да се оплакваме един на друг.

Трябва да се ядосаме! Да се ядосаме и да прекършим прословутото си българско търпение!

Защото тук става дума за нашия живот и здраве! А да се борим и да изискваме е въпрос на нашата лична инициатива! На нашето достойнство и гордост.

Въпросът е за битката за съдбата и бъдещето на София и на България

 

 


50508