Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Адв. Хаджигенов: С избирането на Гешев - правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатура

Адв. Хаджигенов: С избирането на Гешев - правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатураБългария е пред избора на нов главен прокурор. Дали обаче наистина съществува избор при наличието на един единствен човек, номиниран за позицията? Защо името на Иван Гешев предизвика опасения сред не малка част от гражданите? Защо в публичното пространство се появиха термини като „гешевизация“ и „гешефтура“? Каква е диагнозата на българската прокуратура – всичко това четете в интервюто на Lentata.com с адвокат Николай Хаджигенов.

 

Lentata.com с адвокат Николай Хаджигенов. 

Lentata.com: Адв. Хаджигенов, предстои ли ИЗБОР на главен прокурор всъщност? И може ли да обясним отново защо се получи така, че Иван Гешев е единственият номиниран за главен прокурор?

Всъщност предстоящото назначение на главен прокурор е чудесна илюстрация на факта, че у нас никога не е имало избиране, а само назначения на тази, толкова важна позиция. Цацаров също беше назначен според изтеклите записи. И всеки един от главните прокурори през последните 30г. беше политическо назначение с ужасяващи последици, довели до смъртта на правосъдието. Нека не се лъжем – назначението на Гешев за главен прокурор ще ликвидира окончателно жалките остатъци на правосъдие у нас. Гешев е единствена кандидатура за сега, защото през годините властта се убеди, че ние сме безропотни и примитивно управляеми хора, склонни докато имаме къшей хляб и зрелища да търпим кротко всичкото зло около себе си. Така че на властта не са и нужни излишни движения. Ако го оставим, Гешев ще бъде следващият главен прокурор.

Lentata.com: Във Ваша публикация казвате – „ очаквам гешеff да се запознае с концепцията си за превръщането на цацаратурата в гешефтура“, какво ще представлява гешефтурата?

Хмм, докато все още имаме цацаратура видяхме пълния и тотален провал в основаната си функция, а именно борбата с престъпността. Иначе чудесно се справиха с прикриването на корупцията на всички възможни нива и затвърдиха наложената от години практика прокуратурата да се използва единствено за изпълнение на политически и икономически поръчки за и във полза на властта и на отделни прокурори.

Lentata.com: Какво ви притеснява в това Гешев да е главен прокурор?

Всичко. Ако има изобщо неподходяща за целите на правосъдието кандидатура, това е тази на Гешев. Започвайки още от образованието му получено в прословутата „Магнаурска“ школа, както е известна академията на МВР, която има свойството да оставя в главите на курсантите си не правни знания, а белези от подковани ботуши. Не напразно ГЕРБ напълниха съда и прокуратурата с хора с такова „образование“. Те са некомпетентни, неспособни, поради което послушни и лесно управляеми без собствено мнение или гръбнак. Достатъчно е да проследим всяко едно от публичните изказвания и или действия на Гешев като висш прокурор, всяко едно от които в една нормална държава с истинско правосъдие би довела до изгонването му от правосъдието и лишаване от права на мига, като минимум.

Накратко, Гешев е новият Вишински.

И да. Това е ужасяващо.

 

Източник: https://www.lentata.com/

 

 

 


112278