Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Адв. Хаджигенов: Тов...
Адв. Хаджигенов: Това не е правосъдие, а някакъв нашенски нацизъм

Адв. Хаджигенов: Това не е правосъдие, а някакъв нашенски нацизъмЮристът, защитаващ интересите на Десислава Иванчева, коментира вчерашното съдебно решение 

''Аргументираха го по изключително забавен начин (б.р. решението на Апелативния специализиран наказателен съд за присъдите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров). Но това в момента няма значение. Всъщност това, което се случи вчера, е следното: Апелативният спецсъд отмени изцяло присъдата на първоинстанционния съд и на практика наложи нова присъда за различни неща. Т.е. чистото намаляване на присъдите няма кой знае какво значение като цифрички. Това бе възможно най-вероятният сценарий, когато видяхме кой състав ще съди Иванчева на Апелативния съд. Беше ясно, че най-вероятно това ще се случи и не ни изненадаха по никакъв начин'' Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов, който защитава интересите на осъдената на 8 години ефективно бивша кметица на софийския район ''Младост'' - Десислава Иванчева. 

Припомняме, че вчера Апелативният специализиран наказателен съд издаде присъдите си за Десислава Иванчева (8 години затвор), заместничката ѝ Биляна Петрова (7 години) и бившия кмет на ''Младост'' - Петко Дюлгеров (6 години). Тримата бяха осъдени за това, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

''Няма за какво да се радваме. Значи, първо, това е първото от тези, може би най-големи дела в последните няколко години, с толкова много драстични процесуални и всевъзможни нарушения на закона. Аз исках пълно оправдаване и отвод на състава на съдия Ушев. Естествено, това не се случи. Което също беше очаквано. Определянето на първи въззивен състав по всички знакови дела и всички знакови мерки, освен целта, която се преследва, т.е. всички да бъдат осъдени, всички да бъдат задържани на всяка цена, е и сигнал, че това дело е под някакъв, не просто особен надзор, а под специален особен надзор, да го наречем така. И се наблюдава от най-високо място, щом слагат председателя на Апелативния спецсъд по тези дела и по тези мерки. И вие виждате, че там практиката е абсолютно константна, няма мърдане от правата линия, която се спуска от правителството. Аз ненапразно в пледоарията си сравних специализираните органи и делото ''Иванчева'' с аферата ''Драйфус'' и с Народния съд, защото това са политически създадени органи, те са извънредни по своята правна същност, и резултатът е не изненадващ.

 

Източник: https://fakti.bg/

 

 

 


129844