Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Акция „Шум“... тихом...
Акция „Шум“... тихомълком замита

Акция „Шум“... тихомълком замитаКоментар на Божидар Божков, експерт туризъм на Движение "ДНЕС"

 

Пореден скандал тресе вредната за народа коалиция между ГЕРБ и Патриотите. Битката този път е на морския бряг и е между министърката с „Оскар“и масови селфита и снимки по Холивуд - Николина Ангелкова и Властелинът на шума – вицепремиера Валери Сименов.

Според Сименов пет от най-популярните заведения на южния плаж в Слънчев бряг, измежду които Бедрум и Какао, трябва да бъдат съборени, защото са незаконни. Това са шумните дискотеки, които бяха проверявани заради силната музика миналото лято. Ангелкова обаче ги проверила и не открила проблеми.

За да е пълен циркът престрелката между министрите от кабинета „Борисов 3“ се пренасе и във Фейсбук. Велери Сименов обвинява колежката си в корупция защото искала да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна.

Като попарени Ангелкова, подкрепена от министър Нанков изсипаха камара от обяснения и започнаха да замитат дружно следите си. Хайде цирка, по-активно, моля! Много е важно да се вихри някакво скандалче, когато има да се обсъждат важни държавни въпроси. Този път "морската война“ предшества решението за АЕЦ "Белене“. Така беше и миналото лято.

В същото време държавата е в колапс и се тресе отвсякъде – разстрелват бизнесмен насред Слънчев бряг, масови мелета заради блъсната от кон кола, БДЖ загина, според „Антикорупция“ всички са честни и чисти, майки на деца с увреждания седят като кучета под прозорците на депутатите, ток, вода и парно поскъпват... А в отбора на Бойко Борисов не могат и не могат да разделят баницата. И постоянно е така. За кой да има повече далавера, за кой да е атома и за кой Какао бийч.

Симеонов и Ангелкова се хванаха за гушите точно в началото на летния сезон, който се очертава като слабичък заради неуредици с плажовете, липса на работна ръка, некачествена храна и редица други неуредици в следствие на престъпното нехайство и бездарие на държавните институции. Войната за туристи май я загубихме.

В началото на новия летен туристически сезон се появи прогноза за спад на руските туристи у нас. След толкова атаки-логично. Русия е един от стратегическите туристически пазари за България и през миналата година заема 5-о място в националната класация за брой посещения в нашата страна с близо 558 хил. пътувания. Къде отиват братушките? Ами в Турция. Българските туристи също се връщат в Турция.

Според туроператорите пакетите за летния сезон са почти изкупени. Да не говорим за българските туристи, които неперкъснато атакуват Гърция и масово летуват там. Какво излиза? Излиза, че сметката не излиза!

Николина Ангелкова непрекъснато афишира подема на родния туризъм, като дори при визитата си в Москва преди дни тя обяви, че не очаква отлив на руски туристи. Което се оказва явна лъжа. Поредната нейна. Поредната правителствена. Стана и навик на кифлата на Бойко Борисов да мами най-безотговорно за броя на туристите в България.

В края на миналата година, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) поиска Ангелкова да подаде оставка заради "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм". Туроператорите се оплакаха, че не могат да осъществяват ефективен диалог с висшата държавна туристическа администрация и е налице безотговорно отношение спрямо реалното състояние в сектора.

Според АБТТА данните за броя на чуждите туристи се преувеличават, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, липсват и маркетингови активности в мобилни формати и в социални платформи. Туроператорите смятат, че общественото мнение се манипулира системно за истинското състояние на входящия туризъм в България с погрешни данни за броя на чуждите туристи, надвишаващи значително реалния.

Туризмът обаче е поредната сфера в която процъфтяваме. Според ГЕРБ. А всъщност каква е истината! Тя е тъжна. Некадърно и корумпирано управление, презастрояването съсипват бавно, но сигурно природните богатства и лишават държавата от милиони евро приходи.

Както се сещата г-жа Ангелкова нито подаде оставка, нито пък се засрами, че е уличена в лъжа. Сега виждаме, че продължава да си изнася факти, угодни за нея и политичесската партия която представлява. Пак си говори като робот, че ще ни залят чуждестванни туристи и то висок клас, че руснаците ще си пият водката из „Златни пясъци“, че българите предпочитат мърсотията и скъпотията на Приморско, пред гръцките плажове.

ДОТУК И понеже е по-лесно, а и по-изгодно за някои да си рекламираме природните забележителности пред това да си решаваме проблемите с незаконното строителство, некачествената храна, мухлясалите стаи, отводнителната система и найлоновите пликчета по пясъчната ивица, правителството дава допълнителни 1 680 000 млн. лв. В бюджета на ведомството за туристическа рекрлама и международно сътрудничество досега бяха предвидени 13.8 млн.лв.

Но света и бюджета са тесни за размаха на Ангелкова, та вместо да обикаля по Черноморието да затваря Хотели на ужасите, ще прави филмчета и билборди за популяризиране на културно-историческия туризъм, съчетан със специфичните видове туризъм, с цел преодоляване на сезонността.

И докато по министерствата се чудят как да изхарчат едни пари на прага на лятото близо 90 плажа по Черноморието остават неохраняеми. Повече от половината ивици без стопанин са на Юг.

Един от най-популярните плажове у нас – Варвара, сега е потънал в боклуци, пластмасови туби, столове изгнили електроуреди. Единствено табелата „Забранено за кучета” напомня, че плажът е имал стопанин... Сред неохраняемите влизат и трите екоплажа. За незаконото строителство на Иракли и Корал обаче правителството си трае. В Каварна частен хотел си направи басейн на самия плаж и институциите симулираха дейност чак когато цяла България разбра и се възмути.

В същото време Николина Ангелкова спешно осигурява виетнамци и молдовци да работят по морето. Защо? Ами защото родните "туристически предприемачи" с изненада откриха, че никой не иска да им работи по 16 часа на ден за без пари. Та сега си уредиха нова евтина работна ръка. Разбирай – обслужването ще си остане под всякаква критика. Най-малкото в „Албена“ единици са хората говорещи виетнамски.

Толкова е капацитететът на министърката на туризма. Пи Ар акциите по плажни роклички и борбата с къмпингуващите, които рушат дюните са венецът в усилията на Николина Ангелкова да вдигне нивото на българските курорти.
И за какво ни е самата Ангелкова и нейното министерство? Да брои един турист за трима?

Средно на ден Министерство на туризма изразходва по около 52 хил. лв. Скъпичко ни излиза. Нали! Бъдете сигурни, че прескъпо ни излиза и целият политически елит, който хвърля фойерверки с числа, ръст, скок, възход на всичко по българските земи.

Туристите Николина Ангелкова в Холивуд няма да ги намери, но скоро и по наште курорти ще остане само бетон, асфалт, мърсотията... и тишината на Валери Симеонов.

Резултат с изображение за акция шум                Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за акция шум

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

WC тишина* >> Бутат заведенията на "Какао бийч" в Слънчев бряг

Скандалът расте* >> Ангелкова опроверга Симеонов - за нея Какао бийч е законен

Турция си връща руснаците: 15% по-малко идват на морето ни!

Поредни управленски гафове* >> Руските туристи - много важни, но още чакат визи

За реклама на туризма в световни медии се отпускат още 1.7 млн. лв.

НСИ уличи министър Ангелкова в мега лъжа

Шутът Валери от Бургас, новият пудел на Борисов

Туристически войни* >> Ангелкова на нож със Симеонов: Панаирите му пречат на туризма

Въпреки показните акции по морето* > Туроператорите искат оставката на Ангелкова

Престрелката продължава* >> Министерството на туризма: Не продаваме плажове, а ги управляваме

Близо 90 неохраняеми плажа по Черноморието в навечерието на лятото

Пясъчната кралица* >> Ангелкова пак тръгна с рогата срещу къмпингуващите

Министър в Холивуд