Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Акцизът за бездимни ...
Акцизът за бездимни цигари да се увеличи на 40% от този за обикновените, предлагат управляващите

Акцизът за бездимни цигари да се увеличи на 40% от този за обикновените, предлагат управляващитеУправляващите се споразумяха да поправят текстовете за акциза на т.нар. бездимни цигари. На днешния коалиционен съвет в парламента е взето решение между първо и второ четене работна група да нанесе промените в законопроекта, съобщава "Капитал".

 

Идеята е ставката да бъде увеличена от 26%, каквото е в момента, на 40% от акциза на стандартните цигари. След това щяло да има ново увеличение, което най-вероятно ще е 50%.

 

Така България пак ще бъде сред лидерите по облагане на продукта. От 23 страни в ЕС, в които се предлагат бездимните цигари iQOS, продуктите се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др. 

Според първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лв.

 

Всичко, което трябва да знаете за:Акцизът на бездимните цигари (9)

През миналата седмица първоначално премиерът Бойко Борисов призова текстът, който предизвика обществено недоволство и разнобой в коалицията, да бъде изтеглен. На другия ден депутатите обявиха, че ще го преработят, но няма да го изтеглят. Така проектът ще се гледа в първоначалния си вид на първо четене в бюджетна комисия утре.

 

Днес от тютюневата компания "Филип Морис" предложиха, ако има увеличение на акцизите, то да е за всички изделия.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

Акцизите върху IQOS – поредна депутатска клетва за вярност към Дебелото Момче

ГЕРБ и „Патриотите“ нагласиха акциза на IQOS - някъде по средата

По-висок акциз и по-скъпи бездимни цигари. Кой ще спечели от това?

Управляващите готвят удар по пушачите на бездимните цигари