Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ако Борисов няма общ...
Ако Борисов няма общо с избора на Иван Гешев, незабавно да уволни правосъдния министър

Ако Борисов няма общо с избора на Иван Гешев, незабавно да уволни правосъдния министърАко премиерът Бойко Борисов няма общо с избора на Иван Гешев за главен прокурор, незабавно трябва да уволни правосъдния министър. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай.

Мисля, че няма да е достатъчно правосъдният министър Данаил Кирилов да се извини за арогантното си поведение във ВСС по време на повторното гласуването за главен прокурор.  В старанието си да оправдае доверието на хората, които са му възложили задачата да бъде непременно избран Иван Гешев,  той се държа безпардонно и противозаконно.

С уличното си поведение Кирилов разобличи участието на Бойко Борисов в задачата Гешев да бъде избран за главен прокурор. Сега е ясно на всички, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов е поставен министър и му е наредено да не издига кандидатура, съгласувана с обществени и граждански организации като втори кандидат. Това се и коментираше отдавна в общественото пространство.

С поведението си той унижи не само т. нар. опозиционери във ВСС. Безспорен факт е, че към тях той имаше недопустимо поведение. Той обиждаше състава на целия ВСС. Предполага се, че колкото и да са зависими членовете на ВСС, особено партийната и прокурорската квота, тези хора зад гърба си имат професионален авторитет. И би трябвало да реагират срещу това безпардонно поведение на правосъдния министър.

По закона за съдебната власт, министърът на правосъдието има право да ръководи заседанието на ВСС. Той няма право на глас и мнение по обсъжданите теми. Това трябва да е ясно на всички обикновени граждани. Данаил Кирилов обаче все едно говореше на някакви ученици-назидателно, наказателно по отношение на всяко изразено от опозиционерите мнение. В случая министърът налагаше осъдителни оценки относно отрицателните изказвания за Гешев и толерираше всички, които подкрепяха нарушаването на процедурите и унижението  на държавния глава, който е мажоритарно избран.

Бойко Борисов, ако действително няма отношение към избора на Иван Гешев за главен прокурор, незабавно трябва да се дистанцира от този министър. Това може да стане с искане на оставката му. Само така ще защити честта на ВСС и съдебната система. Иначе всяка пасивност ще означава тотално незачитане на съдебната система.

Данаил Кирилов го познавам като стажант в кантората на Пламен Вълканов. Ще припомня на вашите читатели, че той бе депутат от БСП и по-късно съветник на Жан Виденов. Когато станаха промените в ръководствата на БСП, той започна да се занимава само с юридическа дейност. Беше част от голямата юридическа кантора “Лега ИнтерКонсулт” на Емил Георгиев. Аз ползвах услугите на тази кантора. Оттам помня Данаил Кирилов, който беше стажант там като бъдещ адвокат. По-късно чрез коридорите на тази кантора, Кирилов бе внедрен в БСП. Стана съветник в Столична община от квотата на БСП. По-късно, когато започна да се структурира контролирания бъдещ проект за управление на страната в лицето на ГЕРБ, той беше прехвърлен в квотата на ГЕРБ. Много бързо направи кариера като областен управител, депутат, министър на правосъдието.

Днес набира като лавина сила скандалите около реакциите на министър Владислав Горанов по отношение на БСВТ, както и репликите на Иван Гешев по отношение на съдия Атанаска Дишева.Той в прав текст й казва, че няма да е съдия. От оправданията му става ясно, че не разбира каква глупост е направил. Нещо повече-той вярва, че не е направил нищо, защото било гордост и чест да си общински съветник. Ами да беше станал той съветник в община, а не главен прокурор.

Явно е, че всички хора в управлението на държавата са изнервени. Наскоро беше погазена дипломатическата етика от Бойко Борисов, който за да се похвали пред новата американска посланичка Херо Мустафа, я заведе на строителен обект, качи я в джипа си и накрая й се нахвърли.

Соломон Паси със съботното си участие по телевизията се опита да се включи в бъдещата делегация на Борисов в САЩ, обяснявайки, че също имал среща с посланичката. За да оправдае поведението на Борисов спрямо една мюсюлманка каза, че в дипломацията всичко е позволено, цитирайки поговорката, че не е важно какъв цвят е котката. Важното е да лови мишки. Това в превод  означава, че според Паси, котаракът  Бойко Борисов отива да лови мишки по време на посещението си в САЩ. Репликата му също е скандална и унижава нашите партньори отвъд Океана. Убеден съм, че при предстоящото посещение това ще ни бъде казано в прав текст.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Седми час продължават протестите срещу избора на Гешев

Полицията води преговори с блокиралите Орлов мост

ВСС избира Гешев под обсада и бомбена заплаха

Гешев нападна Бойко Атанасов след въпрос на Цацаров

Иван Гешев прие с усмива заплахата за бомба в сградата на ВСС

Манолова подкрепи протестите срещу ГешевМая Манолова заедно с гражданите в протестите срещу Гешев, обяви подкрепа за кандидат-кметовете на промяната (ОБЗОР)


 


117118