Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Ако Великобритания и...
Ако Великобритания иска, ЕС може да удължи преходния период след Брекзит

Ако Великобритания иска, ЕС може да удължи преходния период след БрекзитАко Великобритания настова, Европейският съюз ще удължи предложения период за преход след Брекзит, става ясно от съобщение на Би Би Си в петък.

Идеята към настоящия момент е да има преходен период от 21 месеца от оттеглянето на Великобритания до въвеждането в действие на подготвяното споразумение с ЕС. Тъй като обаче двете страни все още не могат да постигнат споразумение, британският премиер Тереза Мей заяви, че това споразумение може да бъде удължено "за няколко месеца", ако е необходимо, съобщава медията.

Някои привърженици на Брекзит реагираха гневно на идеята. "Мисля, че това е грешка, при това която може да се окаже, че ще струва скъпо", каза Джейкъб Рийс-Мог, който председателства група от около 60 евроскептични депутати консерватори, цитира “Дневник”.

Мей обаче подчерта, че не предлага удължаване на прехода, а че ако има такъв вариант, това би помогнало да се излезе от сегашната задънена улица по въпроса за ирландската граница.

Източник от ЕС заяви пред Би Би Си, че ще има финансови последици, ако Великобритания удължи предвидения преход.

В четвъртък председателят Доналд Туск говори пред журналисти след края на Европейския съвет в Брюксел, на който не бе постигнат пробив по ключовия въпрос как да се избегне физическата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. По думите му, ако Великобритания реши да удължи преходния период, това би било полезно за постигането на сделка. Той изрази увереност, че лидерите биха били готови да обмислят такава опция в позитивен дух.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че удължаването на прехода "вероятно ще се случи", като подчерта, че това е добра идея, защото ще позволи да има повече време да се изготвят дългосрочните отношения между Великобритания и ЕС.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г. Преходният период, който Мей предпочита да нарича период за прилагане, има за цел да изглади пътя към бъдещите постоянни отношения. По време на тази фаза, която трябва да приключи на 31 декември 2020 г., британските връзки с ЕС ще са в голяма степен такива, каквито са сега.

Според Найджъл Додс от северноирландската Демократична юнионистка партия, от чиято подкрепа британското правителство се нуждае за ключови гласувания, удължаването ще струва на Великобритания милиарди и няма да промени основния проблем с плана за ирландската граница.

Опитите за пробив по въпроса през уикенда се провалиха. Тогава главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза след среща с британския министър за Брекзит Доминик Рааб, че не са успели да преодолеят различията между неговите искания Северна Ирландия да остане в икономическата зона на ЕС, ако има риск граничните проверки с Република Ирландия да съживят конфликта от миналото, и отказа на Лондон да има каквито и да било проверки в областта на търговията. Барние говореше за резервния план на Брюксел (т.нар. предпазна мрежа), според който в случай на Брекзит без сделка Северна Ирландия ще остане в единния пазар и митническия съюз.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

 

 


79105