Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Активисти, дегизиран...
Активисти, дегизирани като бели дробове, ще протестират пред парламента

Активисти, дегизирани като бели дробове, ще протестират пред парламентаАктивисти на „Грийнпийс”, облечени като бели дробове, ще посрещнат депутатите днес със силна кашлица пусната по звукова система. Освен това демонстрантите ще сложат маски против мръсен въздух.

Чрез протестната си демонстрация активистите целят да покажат на народните представители, че искат чист въздух и възобновяема енергия за България.


През последните години правителството води политика, която противоречи и на икономическата логика, и на усилията за подобряване на качеството на въздуха в страната. Цели населени места, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани. Хората от Перник, Гълъбово, Големо село се оплакват от задушлив дим и сажди, посипали се по коли и домове. Изгарянето на въглища е един от основните причинители на замърсяване на въздуха в България, заявяват от „Грийнпийс“ – България.


Активистите са категорични, че докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Това от своя страна крие дори по-големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това.


„Грийнпийс“ – България настоява правителството да изготви ясен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, крайна дата за използване на въглища през 2030 г. и преустановяване на практиката с изгаряне на отпадъци във въглищни електроцентрали.

 

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Отровата е навсякъде. Ужасът продължава!

Ужасът продължава! >> Въздухът в София е опасно мръсен трети ден поред, жълт код за мъгла в 13 области

София не диша

Чистотата на въздуха в София е огледало на управлението ѝ

"Доброто"... и с "грижа за хората" управление на столицата! >> Опасно мръсен въздух в София

Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним!

Държавата - убиец № 13 (ОБНОВЕН)

Абсурдно закъснелите мерки!

Гарван гарвану око не вади!

ПИАР въздух не чисти!

Нова доза гениалности на столичните общинари

Една печка на дърва замърсява колкото 1000 коли

Въпреки липсата на коли в София, въздухът е дори още по-мръсен121315