Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Албанският премиер п...
Албанският премиер поиска обединяване на Албания и Косово

Албанският премиер поиска обединяване на Албания и КосовоАлбанският премиер Еди Рама не се отказва от идеята за обединяване на Албания и Косово, като оценява, че албанците в двете страни са братя, които сега живеят в две различни страни и следователно трябва да се обединят.

Рама също подчерта, че се стреми към регион без граници, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

„Не искам граници с Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Трябва да работим, за да може това да се случи. Необходимостта от помирение е неизбежна и тъй като Сърбия продължава да вярва в съня, че това не се е случило или че може да го предотврати, ще бъде по-болезнено за всички”, каза Рама в интервю за сръбската телевизия Пинк.

Според него Сърбия трябва да се изправи пред реалността и да приеме, че Косово е независима и свободна държава.

Рама каза, че никога не е говорил за т.нар. „Велика Албания” и че това е термин, създаден да бъде използван срещу албанците.

„Смятам, че сърбите и албанците могат да направят за Балканите това, което Франция и Германия направиха за Европа”, посочва Рама.

В интервюто той признава, че е обещал временно да отмени 100-процентното мито, което правителството на Косово въведе през ноември миналата година за продуктите на Сърбия и Босна и Херцеговина.

В част от интервюто той говори за символа двуглав орел, казвайки, че той е само символ, с който албанците са разпознаваеми.

 

Редактор: МИЛЕНА СЛАВКОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/balkani/


99334