Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Алексис Ципрас стана...
Алексис Ципрас стана и външен министър

Алексис Ципрас стана и външен министърГръцкият премиер Алексис Ципрас стана и външен министър, предаде сръбското радио Б92.

Министър-председателят в Атина пое ръководството на външната политика на членката на Европейския съюз и НАТО след като бившият първи дипломат Никос Коцияс хвърли оставка след остър конфликт с военния министър Панос Каменос. Шефът на силовото ведомство, който се противопостави за пореден път на договора за името на Македония и нарече Коциас слуга на Джордж Сорос.

Явно Ципрас е решил да вземе съдбата на споразумението със Скопие в свои ръце, коментира белградската медия. Според радиото гръцкият премиер смята да реализира Преспанския договор, подписан през лятото с колегата му от Македония Зоран Заев, докрай. Двамата политици се споразумяха югозападната ни съседка да се нарича  Република Северна Македония, а Атина да вдигне блокадата за членството на бившата югославска република в ЕС и НАТО.

Заев в коментар за новия пост на колегата си от Гърция заяви: Аз съм много щастлив, че прилагането на практика на историческото споразумение върви към благоприятен край.

 

Източник: https://m.novini.bg/


79155