Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Алфа Рисърч: Слави и...
Алфа Рисърч: Слави и Няма такава държава стартират с 8,3%, ако сега има избори

Алфа Рисърч: Слави и Няма такава държава стартират с 8,3%, ако сега има избори68 процента от хората в големите градове искат нов кмет

Нерегистрираната партия на Слави Трифонов стартира от висока стартова позиция, показват данни от национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в периода 10 - 16 септември 2019 г.

За политическият проект на Трифонов готовност да гласуват заявяват 8,3 процента от анкетираните 1023 пълнолетни граждани. Така Няма такава държава излиза като четвърта политическа сила с резултат близък до този на ДПС.

Според Алфа Рисърч бъдещата партия на Слави привлича симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, но в същото време не причинява съществена ерозия за ГЕРБ.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%). 

 

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Изследването на  Алфа Рисърч показва и ръст на недоверието към основните институции в страната. Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната.

Последните политически скандали биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот, показва анализът на социолозите.

27.5% от българите одобряват работата на премиера Бойко Борисов, а на 15% от хората им допада работата на неговото трето правителство в началото на есенния политически сезон. Неодобрението към личността на министър-председателя обаче се е увеличило рязко до 46% при положение, че преди три месеца разочарованите от бившия пожарникар бяха само 41%. Още повече хора не харесват работата на правителството на Борисов - 51% неодобрение, при 48% преди три месеца. 

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).

Антирекордьор по отрицателен рейтинг обаче е Народното събрание. Дейността на депутатите се одобрява едва от 8 процента от българите. В същото време недоволните от работата на парламента са 59 на сто.

Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите местни избори, показват данните на Алфа Рисърч. 

Според социолозите нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“ са силно поляризирани. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник. На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% : 68%), по-умерени – в средните общини (44% : 56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51% : 49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини, коментират от Алфа Рисърч.

Според социолозите изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот.

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива, посочват от Алфа Рисърч.

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Когато страхът от Слави става господар."Няма такава държава“ се ражда..., ЗА ДА ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

Слави: Бях прав, че създавам "Няма такава държава"

Алтернативата е сред нас! Слави Трифонов, Мая Манолова, заедно с гражданите... И НАПРЕД!

Драги ми Смехурко, вижда му се краят!


112823