Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Анадолската агенция:...
Анадолската агенция: Ако протестите в България успеят, Турция и Русия ще имат проблеми

Анадолската агенция: Ако протестите в България успеят, Турция и Русия ще имат проблемиПревъзходството на Русия в Черно море ще бъде ограничено

 

Ако протестите за сваляне на правителството в България успеят, те ще имат отражение и значение не само в България, но и за Турция и Русия. Това пише авторът Али Маскан в анализ за Анадолската агенция.

Той припомня, че демонстрациите са започнали, след като служители на НСО са попречили на бившия правосъден министър Христо Иванов да влезе на обществен плаж до вилата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. С всеки изминал ден протестът се разширява. Какви обаче са рисковете за Турция и Русия от българските протести?

От гледна точка на Русия, енергийният проект „Турски поток“ може да бъде спрян и влиянието ѝ в България може да бъде ограничено. Русия може да бъде възпрепятствана да установи политическо надмощие на Балканите с помощта на проекта „Турски поток“, да попречи на съвместните ѝ политически инициативи с Турция на Балканите, както и да ограничи превъзходството ѝ в Черно море, пише авторът.

Що се отнася до последствията за Турция, авторът споменава ограничаване на политическата активност на турското малцинство в България, рискове за материалните и политически ползи от проекта „Турски поток“, ограничаване на физическия достъп на Турция до Балканите и Европа, етническа дискриминация срещу турското малцинство, както и проблеми, свързани с международната миграция.

Турция

 

Източник: https://fakti.bg/

 

 


132087