Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Андрей Райчев: Въпросът за ГЕРБ е дали Апартаментгейт ще има ефекта на царските имоти за Симеон

Андрей Райчев: Въпросът за ГЕРБ е дали Апартаментгейт ще има ефекта на царските имоти за СимеонБорисов е зарязал "международните байраци" и "сам е хванал шланга да гаси пожара". Ако ГЕРБ прескочи Апартаментгейт, не виждам кое няма да прескочи, подчерта Райчев.

Въпросът за ГЕРБ сега е дали Апартаментгейт ще има ефекта на царските имоти за Симеон Сакскобургготски.

Такава теза разви в предаването на Явор Дачков "Гласове" по БСТВ социологът Андрей Райчев.

 

Властта за управляващата партия се държи на гласовете на 200 - 300 000 души, смята социологът. Райчев припомни, че ГЕРБ се ползва с доверието на 30% от избирателите срещу 50%, които са срещу тях. Тези 50% обаче се разделени в ляво и в дясно, не могат да се понасят и не могат да се обединят. В момента електоралната граница между ГЕРБ и БСП е ясно очертана, за разлика от електоралната граница на ГЕРБ в дясно - тя е дифузна, подчерта Райчев. "Въпросът е до тези хора. Ще се вдигне ли водата над главата", образно се изрази социологът.

 

Райчев каза, че електоралният таван на БСП е 1 милион гласа, докато ГЕРБ са започнали от милион и половин, спаднали са до милион и двеста хиляди и въпросът е ще падат ли още. "Тези хора ще чуят ли нещо, което да ги поклати", подчерта Андрей Райчев.

 

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е зарязал "международните байраци" и "сам е хванал шланга да гаси пожара".

Ако ГЕРБ прескочи Апартаментгейт, не виждам кое няма да прескочи, подчерта Райчев.

 

Но отбеляза и коя е опасността пред управляващите - да обидят и ядосат зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и той да проговори. Както се случило през 2001 - 2002 г. с Богомил Бонев и Иван Костов.

 

"Това е майсторството на Борисов, умението му да подбира хора. Ние всеки път се чудим какви некадърници са, но не виждаме тяхната лоялност", подчерта Райчев.

 

Той коментира и критичните думи на Фандъкова към Цветанов.

Цветанов се държи арогантно, каза, че ще се върне като Цветанов плюс и за капак намеси Путин.Това дразни, е изводът на Райчев.

 

За БСП социологът заяви, че водачът на листата им за евровота Елена Йончева е шанс - защото може да сработи ефектът Радев.

 

Източник: http://epicenter.bg/


95763