Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Ангелкова, къде са т...
Ангелкова, къде са ти туристите?

Ангелкова, къде са ти туристите?Коментар на Благой Българанов

 

Силен туристически сезон очаква България това лято обяви преди няколко месеца министърът на туризма Николина Ангелкова. Към родното Черноморие и планински курорти ще се втурнат милиони изнурени труженици и пенсионери от цял свят. Според нея между 7 и 10% цял да бъде ръстът на летовниците. Да, ама не.

Всеки, разходил се по морето или зимните ни курорти може да каже, че навсякъде е празно. Хотели - затворени, заведения - не работят, магазини - изпразнени. Отидете на Боровец, на Банско, на Велинград, на Слънчев бряг – българи от години си няма, но то и чужденци няма даже. Странно защо обаче истината се разминава с обещанията и очакванията на министърката-нова любимка на премиера.

В началото на януари Ангелкова обяви, че през 2016 г. България е посетена от рекордните 8 млн. туристи. Нечувано! И само благодарение на нея и нейните усилия да ни популяризира. Това, обаче което уважаемата госпожа забравя да каже, е че повечето от тези хора не идват на почивка у нас. През последните години от туристическия бранш обясняват, че страната ни е просто транзинтна точка на туристи от Европа, Азия и Африка. "Всеки месец имаме по 7-8 групи японци, китайци или корейци, които само преминават през страната, но не остават да нощуват тук или да ползват някакви други услуги. Министерството на туризма отчита, че се влезли и излезли от страната, но реално тези чужденци не са допринесли и грам за развитието на сектора. Те не оставят пари по нашите хотели и ресторанти, не пазаруват - те просто минават. Тенденцията е от няколко години и ще се увеличава. Друг сериозен проблем е, че България се посещава от най-бедните туристи на Европа", обяснява Евгения Михайлова, собственик на една от големите туристически агенции. И това не е всичко.

Според Ангелкова 8 млн. туристи за 2016 г. е огромно число, а 2017 г. може да чакаме още 1-2 милиона. В тези сметки се отчитат и чужденците, пристигнали с други цели (на гости, на културни и спортни мероприятия, на обучение и в командировка). Интересно защо обаче тази малка подробност се пропуска. Колкото и да ни се иска България да стане сред топ туристическите дестинации, това съвсем не е така.

Още повече, че след проблемите в Близкия Изток и Турция огромен поток от западни туристи търси къде да почива през лятото. При сравнение на цени и обслужване между България, Гърция, Македония, оказва се, че ние губим по точки и то много. Чуждите туристи дори предпочитат да релаксират в размирна Турция, но не и да почиват у нас. За жалост страната ни придоби слава на дестинация от изключително ниско ниво, където идват англичани, немци и скандинавци с цел алкохолен и секс туризъм.

Друг сериозен, но нерешен проблем на Министерството на туризма, е как да накараме българите да почиват у нас. За съжаление съседните страни са все по-желана дестинация за почивка, защото там за същата или дори по-евтина цена туристът получава изключително високо обслужване.

В продължение на месеци Ангелкова се кълнеше във всичко свято, че през летния сезон цените по морето няма да скочат до небесата, че за чадър и шезлонг няма да плащаме, че когато направим резервация на all inclusive, то това в действителност ще е така. Уви, нито едно от обещанията ѝ не се изпълни. Все още по морето трябва да броите между 15 и 25 лева за сянка, да газите в замърсени с фекалии води, а all inclisive-а включва изхранване два пъти в деня и кафенце, ако сте заслужили.

"Ангелкова е всичко друго, но не и действащ министър. И повтаря едни и същи заучени фрази, а реално браншът потъва. Сред колегите вече е по-известна като Повелителката на чадърите, а не като министърката", допълва Михайлова.

Но има и още нещо важно и съществено и то е, че Ангелкова може не само за министърка, но и за администраторка в треторазряден хотел да не я искат и да не става. Но, почакайте. Ангелкова умее да се снима с какви ли не знаменитости и светила, уж да рекламира туризма. Ангелкова в баровска къща си живее, но и това не е грях. Ангелкова и историята и ред други неща не знае, бърка и скандали реди, но и това не е грях... И в предния, и в сегашния мандат на Борисов-3, важното и най-важното е, че хатъра му тя не троши. Е, това е да си министър на Бойко Борисов ти..., пък България няма значение, че се загробѝ!

А лятото тепърва предстои и хайде да видим колко чужденци ще дойдат да пекат дупе из родните туристически висини... И дай Боже, наистина Ангелкова всички с прогнозите си да ни срази.

 

Вижте и други материали по темата: 

Провалът "Ангелкова": Шезлонг и чадър на морето - по-скъпи от квартира

Чуждите туристи през 2016 г. се оказаха по-малко от очакваното (графика)

Рекордните 8 млн. чуждестранни туристи са посетили България за една година

Държавата с оптимистични прогнози на старта на лято 2017

Министър Ангелкова: Чакаме 7-10% ръст на туристи30510