Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Антикорупционният ор...
Антикорупционният орган продължава да прикрива зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов

Антикорупционният орган продължава да прикрива зам.-председателя на ГЕРБ Цветан ЦветановЗам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев не е излязъл в отпуск след призива на премиера Борисов и отказа на президента Радев да го допусне на КСНС. Днес той е подписал отказ на въпроси по ЗДОИ, с които Биволъ поиска информация за преписката по проверка на Цветан Цветанов от 2014-15 г.

Славчев, кактоти неговия шеф Пламен Георгиев, попадна в циклона на скандала Апартаментгейт, след като Биволъ разкри липси в имотната му декларация и имотни сделки изповядани на симулативни цени. Случаят на Славчев е особено скандален, защото ощетена е Столична община със стотици хиляди лева.

Проверката, за която Биволъ поиска информация е установила, според документи получени от ГД “Боец”, че Цветан Цветанов не може да обясни произхода на близо 119 000 лв. Тъй като тази сума е под прага на изискуемите по закон 250 000 лв. за образуване на процедура по отнемане на незаконнопридобито имущество, проверката приключва дотам.

Реално обаче сумата, която Цветанов не може да докаже е поне половин милион лева, показа подробен анализ на данните за неговите приходи и разходи.

Документът, за който Славчев отказва информация, всъщност е доказателство как КОНПИ е нарушила закона, за да “изпере” втория човек в ГЕРБ.

Не е ясно защо КПКОНПИ отказва дори и информацията за предмета на преписката и установените разминавания в сумите, които не съдържат лична информация, а и може да бъдат анонимизирани. Биволъ ще обжалва отказа в Административния съд.

 

Източник: https://bivol.bg/ 

 

 

 


96308