Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Анжелика Цокова пред...
Анжелика Цокова представи гражданската платформа „Единна България” в „Седмицата” на Дарик радио

Анжелика Цокова представи гражданската платформа „Единна България” в „Седмицата” на Дарик радиоПет години от създаването на Движението за национално единство и спасение (ДНЕС) и стартът на гражданската доктрина „Единна България” бяха сред акцентите на участието на Анжелика Цокова – председател на „ДНЕС” в седмичното обзорно предаване на Дарик „Седмицата” с водещ Кирил Вълчев.

 

 

 

- Пет години Гражданско движение „ДНЕС” - Движение за национално единство и спасение – продължител на „Видовден”. Подкрепиха ви доста известни творци: Дичо, Данчо Караджов, Владимир Ампов – Графа, Владо Карамазов, Валя Балканска, Ваня Щерева, БТР, Камелия Тодорова, Силвия Кацарова, Маргарита Хранова, Митко Щерев. Вие сте готови за избори – по една песен да изпеят тези хора за „ДНЕС”. Ще участвате ли в избори?

 

- Тези хора наистина ни подкрепят, но ние няма да участваме в избори. Ние сме гражданска структура и работим в защита на интересите на гражданите, тъй като между институциите и гражданите има огромна пропаст. „ДНЕС” е за това да бъдат решавани проблемите на хората, защото политиците имат един дневен ред, но гражданското общество – коренно различен.

 

- Ще правите ли избори за безпартийни личности, които да бъдат предлагани в листите на партиите, както направихте преди предходните парламентарни избори през 2013 година?

 

- Ние не сме донор на никакви политически партии, но при нас има много експерти, които са специалисти в своите области и работим с широк експертен потенциал. Хората не се притесняват да ни подкрепят, точно защото сме гражданска структура, а политическите партии по една или друга причина загубиха доверието на гражданите. Често ни задават въпроса няма ли да ставаме партия, защото те виждат, че имаме структури на територията на цялата страна, имаме приемни за безплатни консултации. Вече 4-5 години се занимаваме с проблемите на гражданите. Може би една такава стройна вътрешна организация винаги е примамлива за политиците.

 

- Ще правите ли пак вътрешни избори преди евровота?

 

- Миналата година ние помогнахме на гражданите да се организират и да направят своите предложения за други граждани, които са достойни да ги представляват. Сега за изборите за европарламент това няма да се случи, но на следващите парламентарни избори ще го организираме отново.

 

- Ще правите ли пак подписване на споразумения с политическите партии за политическа почтеност и толерантност?

 

- Да, това е ноу-хау на Гражданско движение „ДНЕС”. Ние решихме, че политиците трябва да се ангажират по някакъв начин пред своите избиратели, а не само пред партиите си. Освен това на предстоящите избори за европейски парламент „ДНЕС” ще се регистрира като наблюдател.

 

- Подкрепяте ли референдум за изборните правила?

 

- Като неполитическа структура ние не даваме такива указания. Искаме всички хора да гласуват, защото гласуването на всеки един български гражданин е негово конституционно право. Единственото нещо, за което винаги сме агитирали, е да има по-голяма активност. Но тъй като при нас доброволците, включително и юристите и експертите, които работят на доброволчески принцип, са с различни политически убеждения, не е редно да ги  ориентираме в една или друга посока. Всеки има съвест. Важното е всеки да гласува. Затова по време на избори ние организираме доброволци, които да помогнат на хората с увреждания, на трудно подвижни граждани, които не могат да стигнат сами до урните, да ги закарат с транспорт и да ги придружат до избирателната урна.

 

- Какво представлява новата ви инициатива „Единна България”?

 

- Новата ни инициатива е породена точно от тази критична в последните месеци, дори години, ситуация на коренно разделение на гражданите, достигащо до ненавист, омраза, едно крайно разединение. Като гражданско движение, което наблюдава пулса на обществото, имаме непрекъснат досег с хората на територията на цялата страна. И тази инициатива излезе именно от хората, поставяйки своите граждански искания.

 

Знаете, че в края на 2010 г. внесохме в Народното събрание най-голямата гражданска подписка. Над 700 хиляди български граждани подписаха искания против произвола на естествените монополи. За съжаление до ден днешен няма много резки и категорични действия, които да са в подкрепа на тази подписка. Естествено, някои от нещата бяха реализирани, но категорични действия да се решат проблемите с естествените монополи няма.

 

Затова решихме, че е много важно да се обединим около важните за страната ни проблеми и ние – гражданите, да формираме дневния ред. хората имат социални искания, много живеят в крайна мизерия, безработицата е огромна, демографския проблем се задълбочава, критично е в здравеопазването, образованието е потресаващо.

 

„Единна България” е интернет платформа, на която всеки може да се регистрира и да участва в дебатите в различни теми. От общо 5-6 теми предложенията ще бъдат обобщени в заключителна кръгла маса. През последните месеци сме провели разговори с много общественици, експерти, популярни личности, със синдикатите и браншови организации, с неправителствени организации, които подкрепят нашата инициатива и са се записали за участие в дискусиите по основните теми. Много от тези личности и организации имат конкретни предложения, които да влязат за обсъждане. Финално идеята е да се извадят основните приоритети, които всяко едно правителство, независимо кое и на коя управляваща партия, да се съобразява с точно с тези искания на гражданите.

 

 

Цялото интервю може да чуете на звуковия файл ТУК 


2984