Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Апартаментгейт: Бори...
Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?

Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?"Купуването на апартаменти по данъчна оценка не е укриване на данъци, а е избягване на плащане на по-високи такси, тъй като таксите при покупка на имот са за сметка на купувача или по договореност с продавача и зависят от цената на имота. Ако имотът примерно струва 1 млн. лв тази такса може да е 40 000 лв, ако е 4%, ако струва 2 млн. лв. може да бъде 80 000 лв, обаче, ако се напише, че е 300 000 лв. може да струва 12 000 лв." Това поясни пред Аctualno.com изненадващо появилият се парламента бивш депутат от БСП Славчо Велков, който доскоро беше зам.-председател на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, също член на Комисията по отбрана.

 

Според него отговорът на въпроса дали т.нар. "апартаменти на властта" са закупени по съответния ред и в стриктно изпълнение на изискванията на българското законодателство може да бъде "да", като се има предвид, че няма забрана за закупуване на цена по-висока, но има забрана за закупуване по цена, по-ниска от данъчната оценка. Но оттук отиваме в другата хипотеза, продължи той и визира неяснотите "как стана така, че конкретно г-н Цветанов закупи имот или както той твърди замени, от фирма, за която знае, че се проверява и че срещу нея има сигнал за нередности?" Какви са е отделен въпрос – може да е корупция, може да бъде непочтено отношение към клиентите, може да бъде избягване на данъци, на такси, строителни проблеми с книжа, но така или иначе ги има, вметна Велков.

 

На пресконференцията за обявяване на оставката си от парламента, Цветанов показа някакви писма, казва, че на 8 юни е написал писмо на г-жа Фандъкова с искане да извърши проверка на тази фирма и там пише "моля да ни уведомите за резултатите", припомни Велков. "Написал го е в качеството си на председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание в петък - 8 юни (2018 година) и в понеделник - 12 юни той вече извършва покупка, независимо дали е чрез заменка, защото той твърди, че има и доплащане, със същата фирма, за която не е получил писмо от г-жа Фандъкова за това какви са резултатите от проверката", отбеляза бившият депутат. Това не е работа, не е отговорност, не е приоритет на г-жа Фандъкова да проверява тази строителна фирма. Това е в кръга на отговорностите на ДНСК – националния строителен контрол, но към него няма такова писмо, подчерта Велков.

 

Той е категоричен, че това писмо е неправомерно. И поясни защо – първо, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред не знае за това писмо, не е провеждала заседание, не е решавала какъв да бъде отговорът. Второ, ако той беше написал "моля да ме уведомите за резултатите от проверката", това щеше да означава, че той го пише от собствено име и в качеството си на председател на комисията, но в лично качество, а той казва "моля да ни уведомите". По въпроса къде е отговора на г-жа Фандъкова, Велков е убеден, че няма такъв отговор.

 

"Който анализира, може да отиде в предположение и хипотеза, че това писмо е използвано манипулативно от някого, ерго от този който извършва покупката – всеки може да каже "вас ви проверяват, но аз съм този, който мога да движа нещата", каза още Велков. Той припомни и учудването на г-н Цветанов, когато по време на неговата пресконференция попита журналистка откъде знае цената на апартамента му и тя му отговори, че нотариалният му акт го има във Facebook. Тук идва въпросът и за доказване на доходи, добави Велков.

 

По повод казаното от Цветанов за писмото, че го изпратил на Фандъкова по компетентност, а не за проверка, Велков контрира: "Добре, но защо в писмото пише "за резултатите от проверката следва да ни уведомите" и как г-жа Фандъкова е проверила въпросната фирма, като се има предвид, че човекът, с когото тя работи в това направление – главният архитект на София Здравко Здравков, излезе във видеоматериал (бел. ред. - видео, заснето от Actualno.com, като въпросът с "Артекс" се разисква след 48-та минута), в който казва ясно и точно "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа". Дори не каза "собствениците", а "семейство Мирянови", подчерта Велков и попита: "От чие име могат да те притискат уважаеми г-н главен архитект?"

 

 

 

Досегашният зам.-шеф на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност е категоричен: "Ами ето там да направят проверка – да се види кой го е притискал. Той ги има тези SMS-и - кога, по какъв повод е притискан".

 

"Премиерът има нюх за опасност, той много добре осъзна факта и го каза дори, че ако г-н Цветанов остане в парламента, ще бъде обект на ежедневни атаки. Освен това можеше да се иска анкетна комисия, която да проверява писмото и тя щеше да започне от писмото и да стигне много бързо до тъжната истина", каза още Велков и добави, че макар вече Цветанов да не е депутат, пак може да бъде обект на парламентарна проверка, както беше проверявана примерно фирмата на г-жа Върбакова, която искаше да закупи ЧЕЗ. "Да си направят комисия, аз вече не съм депутат, аз съм обикновен анализатор", каза още Велков.

 

Той изрази съжаление, че не е чул да се подвига въпросът кой е този предприемач, който строи апартамент със собствен асансьор, който е със шахта, със съоръжения и струва много пари, може 100 000 лв. да струва, в зависимост от типа, и след това ще го продава. "Този апартамент е бил предназначен за собствениците, по-скоро за някой техен роднина, примерно, ако имат син и неочаквано за тях се е наложило да се разделят с него", убеден е Велков. "Защото те какво правят – прехвърлят го от собствено име на фирмата си и оттам - от фирмата го придобива въпросният г-н Цветанов, довчерашен председател на парламентарна група, председател на комисия и от днес партиен член, зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб", поясни предположението си бившият (все още) депутат.

 

Славчо Велков коментира и брифинга на ГЕРБ и СДС – "и там стана въпрос, че това, че е приятелски огън е лъжа, че е фалшива новина и т.н. ОК, тогава кажете кой го е направил – ако са руските хибридни атаки, дайте да обвиним Русия. Ако е БСП – дайте да обвиним БСП. Но никой не обвинява нито Русия, нито БСП. Тогава кой остава да е подал този сигнал и то на медия, която не е българска? Хайде, тя е европейско бюро, но е на практика американска медия - тя се издържа с пари от САЩ и очевидно не е медия, която споделя възгледите на приятелите на г-н Цветанов в САЩ. Така си мисля аз. Кой би могъл да контактува с такава медия и кой би могъл да знае подробности по отношение на сделките? Могат да знаят собствениците - тези, които са я сключили и да кажем онези, които са я заверили. Това е кръгът на хората. За останалите не ми се говори". Така трябва да се прави анализ, по този път, препоръча Велков.

 

 

Според Велков в "Апартаментгейт" дъмпинг на имотни цени няма, но по думите му "ако има такова понятие "политически дъмпинг", може да се употреби, защото всички, които виждаме, че са купили евтини апартаменти - какви са - министър, зам.-министър, ... Единственият, за когото не мога да кажа нищо, това е Вежди Рашидов, защото той може за 5 млн. лв. да си купи апартамент и знаем, че парите му са чисти, освен това той си има сделки с имоти и може да го е купил, за да го препродаде".

 

Велков недоумява дори за какво му е на Цветанов този апартамент. "Аз не мога да си представя как когато ти отиваш и говориш почти ежедневно, ежечасно, че пенсиите са се увеличили с 10 лева и 40 стотинки, че брутният вътрешен продукт стигнал 120 милиарда лв., че прирастът е 3.6%, как ще обясниш на тези хора ей там по областите, че си придобил апартамент за милиони? И за какво ти е апартамент от 300 кв. м.?.. Аз не мога да си го обясня, защото живея тук в София в 47 кв. м. жилищна площ и си плащам за нея наем, който никак не е евтин, но затова пък вечер лягам спокойно, дишам спокойно, идвам спокойно, вземам си решенията сам и се чувствам добре, с изключение на някои здравословни проблеми, които са ми дошли вероятно от стреса и напрежението", сподели бившият (все още) депутат.


Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нагъл, та нагъл...! Нагли, та нагли...! И Цветан и Бойко и целият наш ГЕРБ !

Махането на Цветан Цветанов – нещо… като нищо, ама хептен нищо!

Чист като... сълза! >> Цветанов остава шеф на предизборния щаб и зам. председател на ГЕРБ. Излиза сам от Парламента. (ОБНОВЯВА СЕ)

 

94457