Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Аплодисменти за Цецк...
Аплодисменти за Цецка Цачева

Аплодисменти за Цецка ЦачеваКоментар на Десислава Любенова

 

След случая с бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор, директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност за случая и станал… заместник-директор в същата агенция. Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Цецка Цачева.

Случаят е потресаващ и доказва истинския хаос, който цари в държавата. Майката на нацията (както Бойко Борисов нарече Цачева преди време) явно по никакъв начин не може да се справи с повереното ѝ министерство. (Тук не говоря изобщо как другите министри от кабинета Борисов 3 го правят.) Но правосъдието е едно от основните колела, движещи демокрацията, а по всичко личи, че е счупено и то отдавна.

Не искам да броя и колко са затворниците, избягали само през последните месеци. Факт е, че са много - има-няма минат се няколко седмици и нов рецидивист прескочи оградата на зандана, а след него най-много да хукне някоя чистачка или пенсионер-пазач. Смешното настава, когато важни МВР шефове обясняват, че тези престъпници просто "са се отклонили от пътя", объркали са се и "скоро ще бъдат намерени". 

Ужасяващото в случая е, че никой не поема вината за цирка, който се разиграва пред очите ни. Министрите - правосъден и вътрешен дадат няколко изявления през журналисти, с които само се излагат. А и дори вече никой не им се връзва. Директори на затвори биват "уволнени", за да станат зам. директори, пазачите пък изобщо не ги пипат, защото и без това са малко, и без това заплатите им са нищожни. И така... докато не избяга следващият нехранимайко.

Години наред усещането за стабилност, справедливост и сигурност в България са само химера. Свикнали сме, че е напълно нормално да се краде, убива, изнасилва, бие и вече никой не се замисля дори над подобни издевателства. Едва ли има семейство, което не е пострадало по някакъв начин от престъпния контингент, но въпреки това повечето от нас си мълчат, махват с ръка и се кръстят, че не ги е сполетяло "по-лошото". За възмездие и правосъдие изобщо не може да говорим. 

В дните, в които светът е футбол, често  коментаторите напомнят, че когато един отбор се провали, треньорът ще подаде оставка... и го прави. Отборите на Цачева и Радев направо са разгромени, но нищо не последва. Капитанът им   също и то отдавна е провален. Напускането на сладките постове обаче явно не е в политическата програма на Борисов и ГЕРБ, колкото и тежки и брутални  гафове да направят.

Единственото правилно решение след бягството на Пелов, Колев и десетките други затворници бе и правосъдният, и вътрешният министър да си тръгнат. Още повече, че страната е раздирана от скандали и масова престъпност. И нека заедно с тях и директорът на затвора в София, както и на този в Ловеч, Сливен и всички други, допуснали умишлено  престъпниците да излязат  на свобода, да си идат!

Виновни за бягствата, ставащи напоследък, не са само  престъпниците, не са само пазачите, не са само шефовете на занданите и МВР-шефовете, виновно е   и цялото правосъдно и цялото некадърно  управление, станало техен съучастник.

А съучастниците се наказват, нали...? Крайно време е!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ НАШИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Една чистачка срещу цялата държава, която отдавна се срути

България - раят на стабилността и спокойствието

Съседите знаят ли какво се крие зад затворената врата?

В "спокойна" България, в която заливат с киселина

За честта на едно ченге... или за кожата на един полицай

„Мистър 10 процента“ и мутрите – пионерска дружина на фона на днешните си събратя

На един юмрук разстояние

**********************************************

МВР-шефове търсят кой да опере пешкира след гафа с Пелов

Брадата на Пелов срещу 1.3 млрд. лв. бюджет на МВР – кой победи?

Пелов се движел с брада и суичър

Психологът, работил с Владимир Пелов: МВР стана за смях, пак бяха надхитрени

В "сигурната" държава на Бойко* >> Владимир Пелов в писмо: Осъден съм несправедливо, затова избягах от затвора


67606