Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Арабски космически ц...
Арабски космически център представи марсианска сонда

Арабски космически център представи марсианска сондаКосмическият център "Мохамед бен Рашид", който работи в Обединените арабски емирства (ОАЕ), представи в неделя окончателния дизайн на космически апарат - сонда, който ще се отправи към планетата Марс, предават БГНЕС и Дарик.. Това би трябвало да стане в рамките на проекта, който предвижда до сто години там да работи човешка колония.

Презентацията се провела на Световната правителствена среща, посветена на въпросите за ефективно държавно управление и внедряване на съвременните технологии в различни области на живота.


"Арабският свят има отдавнашна история в областта на изучаването на Космоса и астрономията. Това продължава да дава сила на нашето бъдеще чрез реализацията на нашите многобройни изследователски усилия, които ще създадат наследство за бъдещите поколения от емирствата и ще вдъхновяват целия регион", заяви пред участниците в срещата генералният директор на Космическия център "Мохамед бен Рашид" Юсуф Хамад аш Шаибани.


Миналата година през февруари властите на ОАЕ обявиха плановете си да построят на Червената планета първата човешка колония.

"Изпращането на хора на други планети бе отдавнашна мечта на човечеството. Нашата цел е Обединените арабски емирства да оглави международните усилия за претворяване на тази мечта в живота", обяви представител на управляващите.

В световната правителствена среща участват над 4000 делегати от 140 страни, включително глави на международни организации, представители на водещи научно-технически структури. 

 

Източник: http://www.segabg.com/