Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Арестуваха в Грузия ...
Арестуваха в Грузия двама, искали да продадат радиоактивен уран за 2,8 млн. долара

Арестуваха в Грузия двама, искали да продадат радиоактивен уран за 2,8 млн. долараГрузия съобщи вчера, че е задържала двама души, опитващи се да продадат за 2,8 млн. долара радиоактивен уран-238, който може да бъде използван за направа на ядрена бомба след преработка, предаде Ройтерс.

Съобщавайки за арестите в грузинския град Кобулети на Черно море, силите за сигурност не казват дали двамата, които според съобщението били част от престъпна група, са имали купувач за урана, нито откъде са се снабдили с него, предава БТА.

"Обектът, иззет след обиск на задържаните, бе подложен на експертиза, която установи, че тежестта му е 40,19 грама и съдържа радиоактивен изотоп уран-238", съобщи пред журналисти следователят от службата за сигурност Савле Мотиашвили. Той добави, че иззетото вещество представлява заплаха за живота и за здравето. Двамата заподозрени ги грози затвор от 5 до 10 г., ако бъдат признати за виновни за трафик на радиоактивни материали

Уран-238 е най-слабо радиоактивния изотоп на урана и съставлява над 99 процента от естествения уран. Той не може да се използва за предизвикване на верижна реакция, както изисква ядреното оръжие. За тази цел се използва уран-235, посочва Ройтерс.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

92780