Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Аркадашлъ, не може х...
Аркадашлъ, не може хем това..., хем душата в Рая

Аркадашлъ, не може хем това..., хем душата в РаяКоментар на Правда Великова

Информационен сайт ,,ДНЕС“

 

Некомпетентност!!! Безотговорност!!! Интересчийство!!!

Това лъха от позициите, предложенията и решенията на нашите политици. За съжаление, такъв е обликът им. С непостоянството, далаверите и безхаберието си отблъснаха окончателно избирателите от себе си. Това пролича особено ясно и на последните избори минали при  изключително ниската активност и с  участието само на твърдите електорати на основните политически сили.

Поредният пример защо става така, е по-важна тема, която бе повдигната още през 2015/2016 година, когато не политик, а тв водещият Слави Трифонов предложи държавната субсидия на партиите да бъде 1 лев за действителен гласТогава почти 3 млн. Българи гласуваха и казаха- ДА на национално допитване. Тази народна воля бе обаче пренебрегната и обругана още тогава. Законопроектът за приемането решенията на референдума от НС внесен от Омбудсмана и екипа на Трифонов бе натикан в ъгъла…, за сметка на Гербаджийския..., който ужким трябваше с консенсус да бъде приет. Е, това разбира се не случи, защото приемането на законите, отговарящи на народната воля от референдум 2016 г. не удовлетворяват нито управляващите, нито опозицията. Никого.

942 дни по- късно главатарят на управляващата партия се сети да реши този казус.

Дотук добре, макар и със закъснение. Макар с мотива - „Ха, сега да видим опозицията какво ще прави без пари“. Появява се обаче изведнъж господин КОЙ в парламента и сервира предложение за 0 лева държавна субсидия и пълно, свободно и без никакви ограничения и таван спонсориране и директно финансиране на политическите партии от бизнеса. Така било в Америка… И оттук започва гълтането на горещата каша, поднесена в устата на ГЕРБ, които хванати по долни гащи за надвзетата субсидия клякат в името на дългото царуване. И с лесна ръка махват - ще обсъдим! Но ще бъде!

О, неразумни юроде, поради що се срамите да си признаете, че хабер си нямате от американски модел на финансиране, че ви интересува само келепира. Искате да узаконите и да уголемите далаверите си?! Доста елементарно и повърхностно. Това предложение (за 1 лев субсидия) не идва от неук овчар, а от човек, който ви гледа години наред под лупа, и всяка вечер в шоуто си вади кирливите ви ризи. Този човек и екипът му са обмислили много внимателно предложението си за точно тази субсидия, тъй като познават издъно корумпираността на политиците и системата ни.

А вие сложихте кръст, заплюхте неговото предложение и решенията на българите, зачерквайки вота на 2,5 млн. българи. ЗАЩО?!?!?!?

Мислите си - купуваме американски самолети ще имаме и американски модел на финансиране на партиите? Не, не мили мои, разликата между нас и американците е континентална - буквално и преносно. Американците са друг манталитет. Те са политически активни и ангажирани, имат дълбоки традиции, развита и утвърдена демокрация и ясни разбирания, и искания за това кой трябва да ги управлява.

Отвореният американски модел се изразява в това - партиите легално да се финансират чрез дарения от юридически и физически лица. Партиите там нямат никаква държавна субсидия и не ползват безплатни офиси. И най-важното - отчетността, контролът и прозрачността им са на особено голяма висота. Всичко е легално. Легално - дума, която в България е широко и дълбоко  неизвестна на политиците. Американецът ще даде и последния си цент за човек, на когото вярва. А нашата вяра в политиците е убита и погазена отдавна. 

И никой няма да даде дори и скъсаната си шапка, за която и да е партия.

А вие сега искате хем така, хем иначе. Хем партиите да го дават уж по американски, хем да получават и по лев на глас от държавата. В САЩ корпорации (в това число и синдикати, и други групи) могат да правят неограничени разходи за разпространение на послания, подтикващи избирателите да гласуват в подкрепа или против конкретни кандидати, но само ако тези послания не са „директно координирани” със самите кандидати или партии!

Там предизборните кампании са агитация, сблъсък на аргументи и ясни послания. Тук кампаниите са концерти и кюфтета, и бира.

Разбираемо, знаейки, че и стотинка няма да получат от избирателите. Но от американския модел ще се възползвате, за да може всеки олигарх да си има партия, всеки бизнесмен - депутат, които ще си ги финансират, а те ще обслужват интересите им. Хитро. Вие и без това си имате обръч от фирми, които обслужвате, а когато дойдат избори, те се отплащат достойно. Да не говорим, че партийните каси никой не ги контролира, камо ли санкции да има. Иначе много лесно биха се проследили парите, които се раздават в предизборните кампании, но никой не се занимава с това.

За разлика от сигурната държавна субсидия, собствените приходи на политическите партии са несигурни и ниски – основно от членски внос, собствени недвижими имоти, дарения и завещания, от лихви и собствена стопанска дейност. Съотношението между собствени приходи и държавна субсидия е силно в полза на държавната субсидия. И затова на "помощ" идва свободното и пълно финансиране... от бизнеса.

Затова няма да се лишите нито от субсидията, нито от тлъстите пачки на бизнесмените. А това поредно единодушие между ГЕРБ и ДПС ще доведе до отваряне на следващите корпоративни порочни практики. Олигарсите ще могат да си купят партия. И то не една. Те си купиха телевизия и преса. Няма да се позволят от големите партийни централи и дарения за по-малките партии, защото спонсорите ще бъдат пресирани всякак от тях. Няма да я има прозрачността, която е изконна условност в американския модел на финансиране. Моделът, за който толкова много приказвате и рекламирате. В Щатите лимитите на общите разходи по време на предизборни кампании са отменени от Върховния съд, защото американците не просто даряват, те здраво инвестират в бъдещето си, в страната си, в демокрацията си!

Затова, нека си гледаме в нашата си българската, балканската къща… Нека не се сравняваме с братята американци, защото само като им погледнем икономиката, стандарта, манталитета и напредничавостта, разбираме гигантската разлика. Да не се сравняваме и с германците, защото там субсидията е само някакви си  0.83 евро на глас. Да не говорим пък за англичаните, където субсидията е равна за всички партии.

Нека далновидността, отговорността и разумът заговорят, и нека в пленарна зала 240 човека поне веднъж да се съобразят с искането на 2,5 млн. българи!

България заслужава поне уважение! Дайте го.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Бюджетната комисия прие на второ четене партийната субсидия да е 1 лев

ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партии

ГЕРБ държи на 1 лв. субсидия, но разрешава официалното финансиране на партии от фирми, дава им безплатни офиси

Като са се хванали на хорото! >> Десислава Атанасова: ГЕРБ ще гласува "за" предложението на МС за партийна субсидия от 1 лев

 

 

Резултат с изображение за Край със субсидиите 1 лев

Свързано изображение

Резултат с изображение за police officer103655