Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Армията настръхна от...
Армията настръхна от решение на Борисов за заплати на ”братовчедите”

Армията настръхна от решение на Борисов за заплати на ”братовчедите”Веднага след вчерашото решение на Борисов да даде 150 млн. за заплати на МВР армията настръхна. В София под сурдинка, а в гарнизоните открито се чуха гласове за тотално прецакване на военните за сметка на полицаите. Хората с пагони са недоволни и от това, че цивилните във военното ведомство получили по-голямо увеличение от пагоните.

В ябълка на раздора се превърна вчерашният миротворчески жест на Борисов, след среща с началниците и МВР-синдикатите, да отпусне 150 млн. за увеличение на заплатите на полицаите. Синдикатите пък целунаха ръка на  вожда и обещаха да прекратят протестите на принципа "преклонена главица сабя не я сече". Срамно, но резултатно!

Тъкмо военният министър Красимир Каракачанов бе сметнал ,че е решил един от брадясалите проблеми на армията и се оказа, че Борисов си е поиграл на котка с мишка с коалиционния си вицепремиер.Борисов запуши устата на полицаите, но сложи пръст в раната на армията.

Ако бяха мъже на място, сега военните би трябвало да излязат на протест. Но в армията те са забранени и затова най-вероятно ще се гневят по кьошетата и канцеларийките, а вечер ще псуват на салата и ракийка вкъщи или в кръчмата. А беше време, когато пушеха пред президенството, клатеха стола на Аню Ньойски с митинги и караха Николай Ненчев да пелтечи нелепости по телевизиите за военната  подкрепа на протестите на полицаите.

Няма и кой да защити хората с пагони. Българската офицерска легия "Раковски" отдавна е в нафталина и само отделни индивидуални фойеверки напомнят за славното й  минало в защита на правата на военните. В Генералния щаб "са свалили гащите" пред политиците и чакат само повишения или уволнения. В гарнизоните генералите и началниците пазят местата си с мисълта за по-добри дни. Всички са в стойка "Мирно!", която си е направо една друга...стойка.

В разкрачено положение е и министър Каракачанов. Абонираният за телевизиите "войвода" се перчеше с отскубнатото от Борисов умиление да отпусне 100 млн. за заплати след едногодишно ухажване.Сега нещата пак са занулени. И не е чудно, че армейският некомплект достига до 8000 щика, а купуването  на нов изтребител е пак мираж. Факт е провалът на проекта за нов кораб за ВМС, а мечтата за нови бойни машини на пехотата увяхна.

В същото време говорителят на МО и шеф на пресцентъра Александрър Урумов наляво и надясно пише и говори за Истанбулската конвенция и третия пол, но не отваря и дума за проблемите на армията и крошетата, които  получава от парламент, и министерски съвет.

И е жалко, и е тъжно. Защото накрая може да се окаже прав бизнесменът-зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки, че  армия не ни е нужна. И с този 1 млрд., който се отделя за нея, може да се оправи дереджето на цяла България. Хак да ни е!!!

Евролакардиите отминаха и ще минават. Зя съжаление "Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка" /По Доналд Туск/, са зависими от оня, " който би могъл да сплаши не е един тракийски воин/ / Борисов по Туск/. Премиерът се  подигра за пореден път с военните, а те са просто жалко копие на своите храбри предшественици. 
Източник: https://frognews.bg/