Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Багер край Рилските ...
Багер край Рилските езера взриви социалните мрежи

Багер край Рилските езера взриви социалните мрежиСнимки на багер край Седемте рилски езера взривиха социалните мрежи, съобщи Нова ТВ. Хората се чудят ще има ли строителни дейности край „Бъбрека” и как багерът е стигнал до мястото.

Въпросните снимки са публикувани във фейсбук от очевидката Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, като според нея това е кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в Седемте рилски езера. "Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие", е написала тя в поста си. Кадри на тежка строителна техника, от които се вижда, че на терен има повече машини, пусна и bTV.   

„Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия.  През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък", каза в ефира на „Здравей, България" Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила". Пред БНР той уточни, че не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите." В района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут. Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", заяви още Андонов. 

Проектът за рехабилитация на пътеките в парка е доста солиден като финансиране, става ясно от договора между парка и фирмата-изпълнител - "Юнайтид пропърти груп". От документите, публикувани от dnevnik, се вижда, че по контракта ще бъде платено 2 535 644 лв. без ДДС. Цената включва изготвянето на идеен проект за рехабилитация на туристическата пътека по маршрут горна лифтова станция - х. Рилски езера -  Сухия чал - ез. Бъбрека, ез. Сълзата-ез. Бъбрека, - ез. Близнака, - Трилистник - ез. Рибно, от всички страни - източен и западен бряг, - ез. Долно, - х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера, както и самите строителни дейности. Най-сериозното перо в договора е изграждането и маркирането на пътеките, като за един метър цената е 219 лв. без ДДС.  При 8570 метра това прави 1,880 172 лв. 

Доста скъпи според ценовата оферта са и информационните табели. За една информационна табела, размер 80 на 60 см. предложената цена от изпълнителя е 1491 лв. или за 22 табели - 32 813 лв. За сравнение направата и монтажа на едно дървено мостче с размер 4 метра на 1,8 м. ще струва близо три пъти по-малко - 460 лв. на бройка. 

Това не е единственият крупен договор на фирмата с "Национален парк Рила". "Юнайтед пропърти груп" спечели и трите обособени позиции за дейностите по рехабилитация в парка, изпълнявани по оперативна програма "Околна среда", като подписа още два договора с парка. Фирмата взе 4 198 416 млн. лв. без ДДС за проектиране и СМР на рехабилитация на туристическа пътека и съществуващ път в ПУ Белица и ПУ Якоруда - пътека от м.Семково (границата на защитената зона) до м.Поленица; пътят от м.Полени, както  и 29 781 лв. за изпълнение на дейностите „Рехабилитация на туристическа пътека в участък от х. „Скакавица“ до х. „Ловна“. 

Справка във фирмените регистри показва, че "Юнайтед пропърти груп" се управлява от Йордан Илиев, а едноличен собственик е роденият през 1998 г. Христо Янков. Преди време фирмата взе крупен договор от НКЖИ от 9 млн. лв. за доставка на релси и е свързана с бившия  депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев, писа "Капитал". Йордан Илиев е брат на Илия, а собственикът на дружеството - Христо, му е племеник.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:


Огромен протест в центъра на София в защита на българската природа (снимки)

Протестна ековълна премина през страната

Протести в страната срещу презастрояването на морето и планините

Екоактивисти на протест в цяла България: Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!

Протест срещу ликвидацията на „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти

Манолова към Борисов: Да дойде на плажа на Алепу с багер

 

Манолова към Борисов: Да дойде на плажа на Алепу с багер

 


129222