Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Балонът с ГЕРБ и мон...
Балонът с ГЕРБ и монополите, да го духаме ли..., да го спукаме ли!?

Балонът с ГЕРБ и монополите, да го духаме ли..., да го спукаме ли!?Коментар на Геройка Серафимова – енергиен експерт на Гражданско движение „ДНЕС“, активист от референдума за смяна на системата, гр. Козлодуй

От години дори и официалните цифри за издръжка на живота стават все по-притеснителни, сравнени с нарастването на цените на основните хранителни стоки и разходите за транспорт. Да не говорим какво усещаме и как се чувстваме като дойдат сметките  или пък  влезнем в магазина. Миналата седмица от т.нар. синдикати  обявиха, че за сносен живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2325 лева. Парите са за  удовлетворяване на основни нужди: храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. И всичко това усреднено с български стандарти.

Колко от нас обаче имат такъв бюджет? Замисляли ли сте с колко пари на ден живеете? Или просто спестявате... я от обувки, я от сирене, я от парно. Защото е скъпо! И независимо кой какво казва, парите не достигат!

Само за една година животът е поскъпнал с 7% (а може и с много повече). Едва 27% от хората получават доходи над посочените по-горе за издръжката за живот. Какво излиза? 70%-80% от българите живеем със средства под жизнения минимум.

В същото време през последните 10 г. издръжката на живот е нараснала с 38,8%, изчисляват и от казионните синдикати.

Бедни сме! Зле живеем! Много от нас дори мизерстват и едва свързват двата края... Убийствен факт.

А защо е така? Питаме се постоянно...

Защото и сега, а и досега през годините нито една политическа сила не пое ангажимент за справяне с монополите, не се заинтересува от живота и бита на т.нар. обикновени хора. Паралелно с това посланията, които идват от управниците и преди и сега, като: „Да защитим националния интерес”, „Да повишим жизнения стандарт на хората“ и „Всички да работим в една посока“, са по-лицемерни спрямо реалността в България от всичко друго!

Лицемерни и нагли!

Каква бедност!? Не познавам човек с по-малко от 3000 лева заплата!“ Това са думи на министърката на българското европредседателство Лиляна Павлова. В друг, очевидно приказен и богат свят живеят управляващите. Жената с чанта за 3000 лв. и дрехи за още няколко хилядарки другарува само със себеподобни и всички те от кликата на ГЕРБ, която обслужва монополите. Нищо че доверието управляващата партия непрекъснато ерозира, като на жизненото равнище на всички българи.

Ние се борихме дълго срещу монопола и ще продължаваме да се борим“. Това не е виц, това са думи на зам. председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Много интересно е обаче къде се води тази война и срещу кои монополи? Защото никой  от гражданите на България не успя да види нещо подобно, а пък да усети и разбере – забравете! А именно при дългогодишното  управление на ГЕРБ с помощта на присъдружните му БСП, ПатрЕоти и всички останали разсипници, големите акули погълнаха тотално малкия и среден бизнес.

Именно при управлението на ГЕРБ енергоразпределителните дружества започнаха да безчинстват и на всеки три месеца да вдигат цената на тока. Именно при  управлението на ГЕРБ корупцията по всички нива достигна невиждани досега размери, а безхаберието на различните органи удари върха на безочието и арогантността. За да получат потупване по гърба от чуждестранните си партньори, управляващата шайка обрече близо 80 % от българите на мизерия изпълнявайки всичките им нареждания, рецепти и препоръки!

Напълно и до край! И разбира се не в интерес на Родината!

В книгите пише: Монополът е пазарна структура със строго определен единствен продавач, който произвежда продукция без близки заместители. Монополът е пълно отсъствие на конкуренция. Точка.

„ГЕРБ+монополите=ВНЛ“ (ВНЛ – Вечна неразделна любов) пишеше на балони на демонстрация на граждани още през 2013-та година. Имаше и хора с маски на премиера Бойко Борисов и други с надпис "Долу Монополите". В 35 града на България се проведоха демонстрации, стигна се и до сблъсъци, проля се и малко кръв. (Доброволци "пукнаха балона на Герб и монополите") Спомняте ли си тези времена? Аз – да! Време на недоволство, на гняв и на безсилие. Още тогава искахме да покажем на Борисов, че не е желан, че вреди на България. За съжаление и между тези, които протестирахме се намериха предатели – хора, които като Юда се продадоха на ГЕРБ срещу няколко сребърника. Заговори се дори, че т.нар. водачи на протеста след договорка са обслужили целенасочено Бойко, оставяйки му коридор за спокойно оттегляне от властта…  

През 2013 г. Борисов ясно осъзна, че е достигнал предела на търпение на гражданите и ако не си тръгне сам, ще бъде смазан. Затова и няколко дни след началото на протестите под предлог, че не иска да вижда окървавените улици на София Падишахът на Републиката си подаде оставка и се измъкна като „мокра връв“ от разрастващата се „народна любов“. А гневът ни беше искрен. Гняв, който таим от години – срещу грабежите, срещу монополите, срещу безчинствата, срещу цялата управляваща върхушка, срещу системата. Този гняв още тлее и е на път да избухне и да помете всички. Яростта, събрана от зимата на 2013 г. още тлее. Покачва се ден след ден като вулкан, който ще изпепели всичко под себе си. Защото и днес пристигат същите, даже още по-убийствени от сметките през 2013 г.

Желанието ни за промяна не е затихнало, а чака... чака своя истински лидер и водач като Слави Трифонов.

България се дави в мизерия, но цените на ток, вода, парно и всички комунални услуги растат непрекъснато. Растат и ще продължават да растат, защото в съдружие с олигархията ГЕРБ, БСП и ДПС създадоха, отгледаха и толерират монополите. И най-вече Бойко Борисов и хората му не положиха усилия за озаптяване на произвола, на който и да е монопол, дори напротив! До ден днешен управленците-гербери не са изпълнили нищо от предизборните обещания в сферата на енергетиката, които поеха още през 2009-та година.

През септември 2010 г. Гражданско движение "ДНЕС" постави началото на Гражданската инициатива „Срещу произвола на монополите”. Само за няколко месеца бяха събрани над 730 хиляди подписа срещу наглостта, безцеремонността и пълния произвол от страна на естествените монополи - електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване. Всички подписи бяха представени на вниманието на отговорните институции, но уви... Никой не ни чу. Никой не пожела да обърне внимание на стотици хиляди разгневени българи. И тогава и сега.

Е, докога да чакаме? И трябва ли още да чакаме. Докога!? Не ви ли писна приятели на маймуни да са опитват да ни правят.

Гербаджиите не са имали и нямат, и няма да имат никакво намерение да създадат закони, които да ограничават монополите и картелите и да създадат конкуренция, чрез която да гарантират подобряване на услугите и намаляване на цените за хората. Това никога няма да стане!

А няма да стане и няма да направят абсолютно нищо, защото са се сраснали с тях. Отдавна!

Вижте само част от монополите в България:

Електроразпределителните дружества (ЕРП) – ЧЕЗ България, Енерго Про и ЕВН

“Топлофикация София” ЕАД e най-голямото дружество в страната и на Балканите. През 2009 година става еднолично акционерно дружество – едноличен собственик на капитала е Столична община.

– “Софийска вода” АД – през 2000 година Столична община сключва с фирмата 25-годишен договор за концесия за поддръжката на ВИК системата в столицата.

НЗОК (Национална здравно-осигурителна каса) – държавен монопол.

БДЖ (Български държавни железници) ЕАД – създава се през 1885 година със Закона за железниците. Има пътнически и товарни превози.

“Булгартабак Холдинг” АД – лидер на пазара за цигари в България..

“Нова Българска медийна група Холдинг” ЕАД – собственост на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски.

“Лукойл България” ЕООД – през 1999 година възниква след приватизацията на Лукойл Нефтохим Бургас. Разполага с над 200 бензиностанции на територията на страната. Управител е Валентин Златев.

"ДНЕС" води последователна политика срещу безобразията на монополите. СНИМКИ

А какво да кажем за монополите на банките, на големите търговски вериги, на интернет доставчиците и кабелните оператори на ТВ-услуги...?! Да изреждам ли още?

Държава сме на абсурдите. Гърмят ни бушоните ден след ден,година след година, но Бойко Борисов остава да свети. Категорично доказа го и Гинка от Пазарджик. Купи си ЧЕЗ, а той и правителството играят ли играят виртуозни театрални пиеси. И ни прожектират стари нафталинови филми, оцветени поновому.

Вятър и мъгла. Кой ли им вярва, ама наистина кой ли да ви вярва, че някаква си нагла Гинка с бизнес оборот около 50 млн лв, може да купи бизнес за над 2 млрд лв. Не е сериозно! Даже повече от нагло е!

Държавата е лош стопанин. ГЕРБ е лош стопанин и управленец, защото умишлено и в интерес на алчните монополисти позволява гражданите да бъдат ограбвани. Скандалната сделка за ЧЕЗ само доразви ролята на премиера във филма „Разграбването на България“ от сагата Борисов-3.

И в тоя случай, както във всички практики на партиите досега, пак  няма да се осветли сделката на Гинка, пак няма да се разбере кой е зад фасадата. Пак ще се гаврят с истината и прозрачността! За справедливост и възмездие да не говорим. А от сагата около ЧЕЗ  засега единствено увехна Теменужка! И то... не е ясно докога?!

Заради всичко това и заради цялата долна сага на всички политици с всичко у нас досега, народът отдавна търси и вече намери своя нов водач и обединител, който да съсече и двуглавата ламя. Днес в България близо 2 000 000 души едвам свързват двата края. И както е тръгнало единствената им алтернатива за светлина и топлина... ще бъдат кълбетата лъжи, които излизат от устата на Борисов...!

А сме милиони българи:

● затънали до шия в блатото и ще си плащаме ли плащаме надписани сметки ток и за парното от тръбата минаваща през стаята, докато на ТЯХ - и власт и опозиция им е изгодно.

● 400 000 българи ще се трепят за минималната работна заплата, която всъщност едва стига за да платят сметките си към монополистите.

● 70% ще живеят на кредит, защото в интерес на управляващите е да няма от кого и как да си купим нито по-евтин ток, нито по-евтина вода. И още и още...

И всичко това заради монопола! Заради комфорта и изгодата на управниците!

Е, наистина, докога? Докога така?!

Изглежда ще е така докато не сменим крадците, живеещи на наш гръб.

За кой ли път вече си избрахме същите хора, които ни грабят. Хора обвързани с олигархията и монополите, изпълняващи безропотно техните желания и поръчки! В същото време в сградата на Народното събрание няколко мандата карат познатите ПРЕСТЪПНИ ЛИЦА! Ден след ден Царят-Слънце, аптекаря, Волен–болен, бившата седесарка – сега бесепарка Корнелия и техните марионетки симулират работа.

Писна ли ви от едни и същи лица по телевизията? Писна ли ви от едни и същи думи в интервютата? Писна ли ви от ужасяващия фалш, лицемерие, наглост, безпардонност? Писна ли ви?

България не може да търпи повече. България е бедна, но гневна и иска промяна. България търси своята справедливост!

Дойде време да се вземем в ръце, да изхвърлим боклука и да покажем, че ние можем! Че сме горди потомци на Аспарух! Че българският Лъв се е събудил!

Слави идва и води избори! Чакайте ни!

 

Вижте и други материали по темата:

КНСБ: Едва 27% от хората получават доходи над издръжката за живот

Лиляна Павлова: Каква бедност!? Не познавам човек с по-малко от 3000 лева заплата!

Активисти на Кунева с пърформънс за любовта на ГЕРБ с монополите

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ продължава (ОБЗОР)

Протести срещу монополите заляха страната

********************************

Безсмисленото политиканстване на казионните синдикати

Говорят казионните синдикати, отдавна заспали зимен сън и ненужни никуму: КНСБ предвижда протести през януари

Старите лакеи на Борисов помръднаха леко >> КНСБ: Заплатите да скачат със 150 лв. на година

ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО СИНДИКАТ? - Гражданско Движение „ДНЕС

Разврат и угодничество от казионните синдикати... Властта се отплаща с постове и пари*: Дъщерята на Янка Такева влиза в управлението на "София Тех Парк"

Казионните синдикати - като глас отвъдното > Шефът на КНСБ поиска по-високи заплати в някои сфери

Казионните синдикати - лъжци като т.нар. патриоти*: КНСБ поиска 800 лева минимална заплата

КАЗИОННИ СИНДИКАТИ В УСЛУГА НА ВЛАСТТА: Янка Такева викна училищни директори на среща с кандидат-кмет на ГЕРБ

********************************

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 30.01.2017

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 27.03.2017

Кой се страхува от Слави Трифонов?

ВИЖТЕ всички видеоклипове от разговорите на Слави с успелите българи

Слави и България поеха по пътя на промяната

Втори ден успели българи на разговор със Слави

Успели българи на разговор при Слави

България показа своя потенциал

Да си вземем държавата! Днес!

Време дойде да излизаме от блатото

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

 

 

 


54333