Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Баварците искат прем...
Баварците искат премиерът им да се пенсионира, а не да става министър на Меркел

Баварците искат премиерът им да се пенсионира, а не да става министър на МеркелПочти две трети от баварците не искат премиерът на тяхната провинция да заема поста на вътрешен министър в новото коалиционно правителство на Ангела Меркел. Според 62.6% от анкетираните от агенция Civey лидерът на Християн-социалния съюз (ХСС) трябва да сложи край на политическата си кариера.

 

Данните са публикувани във вторник във вестник "Аугсубргер алгемайне" и разкриват, че канцлерът има проблем със стабилността не само вляво със социалдемократите, но и вдясно - със "сестринската" партия в Мюнхен.

 

Агенция ДПА цитира резултатите, според които едва 24.3% одобряват влизането на Зеехофер в бъдещото федерално правителство в Берлин. Тази група е доста по-голяма сред избирателите на ХСС - 46.8%.

 

Civey са разговаряли с над 5000 баварци между 7 и 12 февруари (допустимата грешка в резултатите е 2.5 пункта) и проучването показва бърза промяна в настроението на хората. Предишно допитване от института GMS за телевизия Sat.1 разкриваше одобрение от 54% за това Зеехофер да стане вътрешен министър. Той има опит във федерално правителство като министър на земеделието и на здравеопазването.

 

В коалиционната сделка ХСС получи суперминистерство, обединяващо вътрешните работи, строителството и "въпросите на Родината". Но Зеехофер, който е пред пенсиониране, не успя да наложи предел за броя на приеманите бежанци, както и идеята на партията за национални референдуми по важни въпроси.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/