Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бедни ми, бедни, бъл...
Бедни ми, бедни, българино

Бедни ми, бедни, българиноКоментар на Благой Българанов

 

Във всяко трето домакинство средствата на човек са под линията на бедност. Това означава, че над 2,2 милиона българи се налага да се справят с под 321 лева на месец, показва статистиката този месец. Числата са неумолими. От вече близо 6-милионна България една трета нашенци живеят в нищета. И тук няма спекулации, няма говорене, няма фантасмагории. Ясно и точно като в математиката. В същото време обаче премиерът Бойко Борисов отчете над 2 млрд лв. излишък...!? Приходните агенции вървели добре, хазната се пълнела с пари, България просперира, всички са по морета и планини... Тогава защо една трета от българите се чудят хляб ли да си купят или лекарство? Нещо в това уравнение никак не се връзва, а числата и цифрите са неумолими .

 

Отговорите са няколко:

 

– Българите масово лъжем, че сме бедни.

ИСТИНАТА: Изобщо не се съмнявам, че има хора, които със задни цели лъжат, че са бедни, а настрана трупат огромни иманета. 100-200, дори 5000, 10 000 такива играчи да има, но със сигурност не са милиони българи. Да не са и малко българите, които взимат по 1000, 2, че и 3, 4 хил. лева, но и те не са милиони, дори и стотици хиляди не са... Истината е, че приблизително 70% от България живее бедно и зле. Това е тъжната и зловеща истина. И затова сме и наричани най-бедната, най-изостаналата страна в Европа...

 

 

– Борисов лъже, че сме богати.

ИСТИНАТА: Без да се обижда премиерът, но той често послъгва. Ето на, най-прясната му лъжа е, че не е почивал от 17 години през лятото, ама като върнеш лентата назад се оказва, че не е точно така. Напълно е възможно тези 2 млрд. лева, които Борисов отчете да са не излишък, а... дефицит. Понякога икономическите понятия могат да се окажат доста трудни за премиера, чиято любима книга е "Винету".

 

– Американците ни облъчват и всички лъжем.

Възможно е и това. Ей на заради този ХААРП цяло лято ни вали, посевите изгниха (HAARP е американски военен проект, базиран в Аляска. Неговата цел е да изследва йоносферата, най-горния слой на земната атмосфера и да променя климата бел.ав.). Може би вече така сме облъчени от американски антени, че не знаем бедни ли сме, богати ли сме, а премиерът, горкият не е наясно той крал ли е, просяк ли е.

ИСТИНАТА: По-скоро сюжет за филм с Джеймс Бонд или някоя Холивудска шпионска серия, отколкото реалност.

 

– Руснаците са виновни за всичко.

Къде що проблем има Путин е виновен. И у нас и по света. Може би точно той има пъклен план да завладее България отвътре чрез тактиката "разделяй и владей".

ИСТИНАТА: Ние и най-вече властите ни от десетилетия така си "постлахме" пред руснаците, че сега петилетки трябва да минат за да се гледаме поне от малко като... бивши братя.

А и тук като и с американците – много шпионски филми и сериали се въртят в главите на доста ченгета.

 

Колкото и да се шегуваме обаче, каквото и да сравняваме, животът у нас става все по- и по-тежък. Само преди няколко седмици пенсионерите бяха "зарадвани" с увеличение от 3%, но това бе съпроводено и с поскъпване на тока, таксите за канализация, доставка на вода, пречистване, както и повишените заплати на депутатите, министрите...

Голяма част от доходите на хората отиват при толерираните от властите монополисти - частни и държавни, които изсмукват разполагаемия доход на обикновения човек, а парите така и не успяват да влязат реално в икономиката, а се изнасят навън.

Всеки те скубе брутално и ти предлага робски условия на договори - като се почне от банки, мобилни оператори, ЕВП-та, Топлофикация, чуждите вериги, които продават долнокачествени боклуци, Лукойл, Овъргаз, американските тецове, ВЕИ-тата, огромните пари, които държавата прибира от джоба ни, за да ги раздава на олигарси, групировки и кой ли още не.

Безпределно ясно е, че в тази наша икономика няма как да има растеж, а само демографска криза и емиграция...

Бедността е наш ежедневен спътник, който се забелязва все по-отчетливо с всяка изминала крачка. Най-тъжното обаче е, че нито управляващи, нито опозиция осъзнават колко далече до ръба на пропастта е тласнат българският народ. Отчаяни и унизени българите стават все по-гневни, убедени и готови за промяна, за смяна на системата. Въпросът всъщност е на време, как и кога.

 

 

 


71872