Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бедност и убийствен ...
Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!Коментар на Десислава Любенова 

Посрещнахте ли новата година с обещания, нови цели и надежди? Пожелахте ли си да е по-хубава и успешна? Казахте ли си дано заживеем по-добре… Хубави пожелания! Но годината започна... и е време да се завърнете в реалността. В онази скапана дупка, в която са ни наврели управляващите и здраво натискат главите ни надолу в калната помийна яма.

Изминаха точно четири дни от календара на 2018-ата и бяхме задавени с новината, че битието ни не само няма да се подобри, ами просто живот няма да има! Няма и как, докато начело на държавата са Борисов и присъдружната му шайка!

Още на старта на годината основни продукти и стоки ще поскъпнат сериозно, а причината е в драстичния скок на тока за бизнеса от 1 февруари с между 30 и 60%. В такава обстановка вариантите са само два: съкращаване на разходите и скачане на цените.

Познайте кой ще ни застигне?

Под поредния безмилостен удар от страна на вездесъщото и еднолично управление на ГЕРБ ще попаднем всички. До един! Млади, стари, пенсионери, работещи… Всички ще трябва да бръкнем дълбоко в джобовете си, ако искаме да ядем! Ако искаме да съществуваме! Да си плащаме сметките и данъците.

Ще поскъпне всичко! От млякото и хляба... до салама и месото!

Но сега да не вземете да се изненадате и да приемете всичко това като новина. Нищо ново не ни очаква, бедни народе. А, ако си забравил и заровил дълбоко главата в утеха около празниците, нека ти напомня какво ти причини и продължава да ти причинява управлението на ГЕРБ и глашатаите им т.нар. Патриоти...

По традиция хранителните стоки поскъпнаха сериозно още по празниците.  Месото, яйцата, всички видове сирена бяха с по няколко лева по-скъпи за килограм, та даже и ментетата с палмовото масло. И като става дума за масло, кравето скочи двойно и повлече със себе си всички сладкарски изделия, в които продуктът се използва.

Търговските вериги, че и бакалниците масово вдигнаха цените без никакви обяснения, на фона на обещаните ни от ГЕРБ топли и сити празници. И всичко това докато без капка свян Кралят -Слънце и неговите придворни лакеи ни обявиха, че народът вече е богат и всичко може едва ли не да си позволи.

А реалността:

– социологически проучвания отчитат, че българинът масово е теглил кредит, за да си покрие разноските по празниците

Цените само на храните скочиха с 1,3 процента само за седмица /официално, а неофициално незнайно с колко/.

– Повечето домакинства изпитаха затруднения да празнуват с качествени продукти и да купят подаръци на близките си, а не малко икономисаха от отопление, поради липса на пари да си го позволят, а идват декемврийските и януарски сметки за ток, парно, вода.

Поскъпнаха млечните и месните продукти, плодовете, зеленчуците, яйцата..., всичко.

Шок през годината имаше и с цените на газа, парното и водата.

Повишението на цените унищожи увеличението на доходите и отне достъпа на мнозина от нас до качествени продукти, услуги..., стоки.

На този фон работещите бедни от 600 000 се очаква да станат поне 700 000, а като прибавим към тях и бедните неработещи българи, инвалидите и пенсионерите, ситуацията придобива потресаващо уродливи размери. Бедстващите (дори не може бедни да ги наречем) в Родината на управляващия вече 17 години Борисов, който председателства и ЕС в момента, са милиони!

А и още нещо се сетих – като имаме предвид и задлъжнялостта на всеки втори от нас към банките, нещата стават катастрофални и дълбоко мрачни... Очевидно има и риск да не издържи в края на краищата и системата за социално подпомагане, защото ще нарасне значително броят на т.нар. енергийно бедни, подпомагани от държавата.

В момента 78% или над 5,5 млн. българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения.

Това ако не е катастрофа и то национална, здраве му кажи!

И така отново и още по-утвърдително сме начело по бедност и корупция в ЕС. Нещо повече, дори страната ни се оказва една от малкото европейски държави, където по този показател се регистрира влошаване! Потресаващо! На фона на вманиачените заклинания на правителството и премира колко добре и хубаво си живеем... 

Да припомним: Според европейската статистическа служба, хора в „тежко материално положение“ са онези, които не са в състояние да си платят сметките, да се отопляват редовно, да консумират месо или риба поне през ден, да излизат в отпуск най-малко за седмица годишно, да ползват автомобил, телевизор и телефон.

Най-тревожно в данните на Евростат е повишаването на двата индикатора за разслоение на обществото. Коефициентът за диференциация от 37 на сто е най-високият в ЕС и вече отбелязва равнище, което маркира ръба на социалния срив. Вторият показател, т.нар. „ножица“ между доходите на богатите и бедните българи, сочи, че бедните 20 на сто български граждани имат над 7 пъти по-ниски доходи в сравнение с богатите 20 процента от населението. „Най-притеснителното е, че социалната кохезия, поставена като цел на стратегията „Европа 2020“, не само няма да бъде постигната, но и различията се задълбочават все повече. Поради липсата на политическа воля и управленско безсилие ситуацията се влошава.

А от февруари идва 60% скок на тока за бизнеса и лавинообразно покачване на цените на продуктите от първа необходимост… Ще оцелеем ли? Живее ли ви се?

Ами ако ни се живее стига мълчахме!

Убиват ни! Време е не просто за действия! Време е за бой за нашето, българското оцеляване!

Събуди се, българино! Велик народ сме, а не робско племе!

 

Вижте и други материали по темата:

Да благодарим на Борисов* > Месо, мляко, яйца... поскъпват! От февруари с до 60%

Бойко Борисов ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ

Бойко Борисов ще е новият главен секретар на МВР

Бойко Борисов е новият кмет на София

Бойко Борисов е новият министър-председател на България

С какво ще запомним двата мандата на Бойко Борисов?

Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства

Борисов е новият ни премиер, за трети път

Борисов, кои са престъпниците в парламента?

Надутият балон на тройкаджиите от ГЕРБ

Tой няма време за парламента, той го зачерква!

Идва зима с много по-високи сметки за топло

ДНЕС в десет изречения: Стига спахме, българи, проспахме си живота?!

ДНЕС в десет изречения: Борисов като новия Батман

Как ГЕРБ ще борят корупцията? С (не)зависим орган, от който нищо не зависи!

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"

От какво се страхува Борисов?

Има такъв премиер…

 

 

 


47629