Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бедността Е порок, а...
Бедността Е порок, а здравеопазването стана... здравеоПОГАЗВАНЕ!

Бедността Е порок, а здравеопазването стана... здравеоПОГАЗВАНЕ!Позиция на Силвия Искренова 

Информационен сайт ДНЕС 

 

Уви, бедността е порок. Старата поговорка вече не е валидна, не я проповядвайте. Фикс-идея трябва да ни е трупането на материални блага, защото ножът вече е опрял до кокала.

Бавно, но сигурно ни отнемат най-ценното, това без което не можем - здравето. То е лукс, който не всеки може да си позволи. За да се лекува човек качествено е нужно да получава депутатска заплата или депутатски рушвети. Звучи порочно?

Кой не се е сблъсквал със здравната система, има ли въобще човек, на когото не са искали пари в болница. Случаите, в които отиваш за болен зъб, а ти вадят челюстта не са единични. Защото знаем, че клиничната пътека е манната небесна. Обвиняваме лекарите - грешка. Те също знаят, че бедността е порок. Медицинските работници, досущ като всички, имат деца, сметки, кредити. Нямаме право да ги виним, защото системата и тях е убила, принудила ги е да сключат сделка с дявола и да търгуват с най-свидното – здравето.

Здравеопазването отдавна е бизнес, а управляващите си играят на монополи с него. Не ги е страх да фалират, защото знаят, че осигуровките ще напълнят отново касата, онази - здравноосигурителната. А тя е бездънна, точно като лакомията на родните ни политици. Именно заради този факт медиците ни са демотивирани, трудът им е недооценен и те са принудени да влязат в порочната спирала. Защото другият вариант е гурбет. Медицинските ни работници се търсят в цял свят, славят се като добри специалисти. Голям процент завършват висшето си образование и абдикират, други отиват в частни болници. А потърпевши от този „Параграф 22“ са пациентите. Лекарите намаляват, респективно поемат повече пациенти, а това се отразява освен на всичко друго и на качественото лечение.

Бюджетът на НЗОК е 4 милиарда лева. Представете си колко лашкане е необходимо, ако трябва да постъпите в болница - от една клинична пътека до друга, през трета. От една клиника и болница та в друга... И от едно, та до друго безсмислено "лежане" за по 3,5 и 10 дни по болници само и само за да се изпишат едни пари... Т.е. всичко това е, за да се усвоят много, много пари... Само че това нормативната уредба го позволява. Друг е въпросът, че се появиха и болници, зад които стоят политици или пък крупни бизнесмени. Тези болници не фалират, на тях чистият приход от обществени средства е 40%, а на обществените болници е 100%.

По последни данни броят на болниците у нас е 346 и така ние сме една от страните в Европа с най-много болници на глава от населението. И въпреки това, оставаме недолекувани. И търсим спасение по чужбински клиники... Според националната здравна карта, болничните легла за активно лечение са с 5400 повече от потребностите на населението. Здравната каса обаче сключва договори на разсипия с болниците и плаща на всички. Докато персоналът в здравните заведения се гърчи в мизерия, получава ниски заплати... и това разбира се се отразява на крайния потребител - пациентът. На нас. Не един и два протеста на медиците и на докторите и на медицинските сестри повдигаха тези въпроси, но никой не ги чу. Или почти никой.

Доклади на ЕК пък сочат България като шампион по хоспитализации. Защо ли? Очевидно честата практика да влезете в болница за няколко дни, за да се плати почти ненужен престой в болницата е с една цел - източване бюджета на касата. Не че се налага оставане в болница, просто това е пътят, по който Здравната каса ще плати на определена болница. С нашите пари. И въпреки че здравните заведения трябва да обявят ценоразпис, това се случва рядко. Или ако го има, впоследствие се появяват десетки допълнителни такси, за които пациентите дори не разбират - ВИП стаи, персонални медицински сестри, различни видове консумативи, консултации, административни услуги.

Бъркотията, хаосът и безхаберието в здравеопазването са големи и всеки който се заеме да въвежда ред бива отстрелван, а НЗОК пък като рутинна реакция обвинява предишните управители. Това е гласът на „дивия популизъм“. Този глас, който крещи за намаляване на ДДС на лекарствата. Механизъм, който от своя страна ще доведе до серия от данъчни измами.

Може да сме бедни, но не сме глупави. Виждаме, че здравеопазването ни се превърна в здравеоПОГАЗВАНЕ. Болниците ни се трансформираха в търговски дружества, а пациентите станаха клиенти. Все едно не пациенти, а клиенти в скъп бутик! 

Имаме прекалено много болнични легла и твърде недостатъчно специалисти. Другите избягаха. Бягаме и ние, за да търсим другаде лечение и спасение, в странство. Парадокс. Абсурд. Като всичко в тази страна.

И докато играта с живота и здравето на хората продължават от години..., политиците ни сменяват министър след министър, здравен модел, след здравен модел...

Резултатът: освен, че ставаме все по и по-бедни... ставаме от ден на ден и все по- и по-болни!

Е да, вярно, няма такава държава!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Няма такава държава! >> Пациенти събират пари за линейка

Няма такава държава! >> Педиатрията спира плановия прием на деца в знак на протест

Няма такава държава! >> Цената за сакче кръв на черно стигна 600 лева

След като дадоха своя принос в разсипията >> БСП: Недоволни сме от неглижирането на дейността на долечебните заведения

 

 

Резултат с изображение за здравеопазването в българия

Резултат с изображение за здравен модел в бг

Резултат с изображение за здравеопазването и рушвети

 

 

 


103379