Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Без изненади! Клекна...
Без изненади! Клекнахме! >> Препоръчваме си преговори със САЩ за F-16 (ВИДЕО)

Без изненади! Клекнахме! >> Препоръчваме си преговори със САЩ за F-16 (ВИДЕО)Информационен сайт „ДНЕС“

 

Натискът и потупванията по рамото свършиха работа!

 

Другите две оферти: от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”

 

Предлага се на МС да предложи на парламента да възложи на правителството да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет на Република България - F-16. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на пресконференция във връзка с доклада за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили, който е внесен в Министерския съвет.

 

Той уточни, че се предлага и министър-председателят да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Атанас Запрянов обясни, че в общата част на доклада, съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1 , САЩ – F16 и Швеция с JAS – 39СD „Gripen“.

 

Той поясни, че извършената проверка е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на исискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка. Зам.-министърът посочи, че във втория раздел са обобщени следните изводи.

 

„Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи прилагането в пълен обем на методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект – придобиване на нов тип боен самолет“, каза Запрянов.

 

„Второ, независимо от усилията на политико-военната група и на съвместната работна група – голяма част от липсващата информация, въпреки проведените разговори, водените преписки, включително проведените на 14 декември в МО срещи, не позволи да съберем изцяло необходимата информация“, допълни той.

 

„И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна“, заяви заместник-министърът. По думите му за две от предложенията на Италия и Швеция страните обвързват доставката на самолетите по време и способности с доставка от Република България по договори с трети страни.

 

„За да се сключи договор с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване“, каза още Запрянов.

 

Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

„Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ“, обясни той.

 

„При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри“, уточни Красимир Каракачанов.

 

„Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС“, заяви министърът.

 

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.

 

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. Той не е секретен и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

 

На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

За посещението на зам.-държавния секретар на САЩ: Потупаха ни по главата! Добри помиярчета!

В 12 без 5 >> Докладът за избор на нов изтребител е внесен в МС

Натиск! >> Помпео също се включи в лобирането за F-16 за армията ни

Заместник - държавният секретар на САЩ: Надяваме се българските ВВС да летят на F-16

Каракачанов проси още пари >> Новите изтребители може да поскъпнат

Всезнайко >> Борисов: Не се меся за самолетите, но F-16 е по-добър от всички останали84584