Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

БЕЗ КОМЕНТАР* >> Борисов 3 в 1 – премиер, президент и външен министър

БЕЗ КОМЕНТАР* >> Борисов 3 в 1 – премиер, президент и външен министърБойко Борисов върви уверено по пътя на превръщането на България в ключов фактор в европейската политика. Доказа го и днес с лекцията си в УНСС, на която зае силна позиция по отношение на мигрантската вълна, приближи страната ни към идеологията на Вишеградската четворка, където е естественото й място в ЕС, и показа, че наистина се е превърнал в геополитически визионер от световен мащаб (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Започнатото преди няколко месеца със старта на мандата на кабинета „Борисов” 3 в дипломацията на изток към Турция, Западните Балкани и с първите в ЕС, сега дава своите положителни резултати. България заедно с премиера Борисов има безспорно водеща и ключова роля в решаването на европейските политики. Сближаването с позициите на Унгария и премиера Орбан ще превърна страната ни в още по-независим и важен играч на геополитическата сцена.

Борисов доказа, че вече е умел дипломат и всъщност се превърна в безпрецедентен политик от типа "3 в 1" – премиер, президент и външен министър.

Първото вече е доказал в два успешни мандата, а другите роли изпълнява не по-малко удачно при липсата на силен държавен глава и почти незабележим външен министър. Румен Радев е тотално изгубен в превода на геополитиката и напълно безличен в позициите си. За цяла година от мандата си не успя да постигне нещо значимо навън, както и да се срещне с ключови фактори. Екатерина Захариева пък е плаха и също не блести с някакви конкретни действия. Затова е истински късмет за България в момента, че има лидер като Борисов начело, особено в така напомняния напоследък и предстоящ контекст на българското председателство на Съвета на Европа.

Премиерът като визионер е наясно с историческата значимост на момента и няма да позволи никакви вътрешнополитически спорове, опозиционни и задкулисни интриги, да попречат на страната ни да извлече максимума от тази възможност да се изправи стабилна пред ЕС и света.

Затова и отдава толкова сили във външната политика, макар да съзнава, че покрай това не му остава много време за вътрешната и оттам да произтичат някои дефекти. Като липсата на диалог с коалиционните партньори, за което алармира в интервю за ПИК вицепремиерът Валери Симеонов.

Борисов обаче вероятно бързо ще ги реши. И като доказан "сървайвър" ще направи необходимото да гарантира стабилността на кабинета и страната, както и успешното изпълнение на четиригодишния коалиционен план за управление, подкрепен от мнозинството българи чрез легитимните парламентарни избори преди 6 месеца.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.pik.bg